Požar se je zaradi neprevidnosti obiskovalcev zimske sobe v Kocbekovem domu na Korošici (1808 metrov) razširil na celotno stavbo, ki je pogorela do tal. Ob južnem vznožju Ojstrice je ostalo le pogorišče z nekaj ožganimi kamnitimi stenami in zvito fasadno pločevino. Neuradno je škoda ocenjena na 300.000 evrov, pri tem pa ni upoštevan izpad prihodka. »Ravno smo končali dvanajstletno obdobje sanacije Kocbekovega doma,« pravi predsednik PD Celje Matica  Mirko Doberšek. »Opravili smo statično sanacijo kamnitih sten, sanacijo vodotesnosti fasadnih sten z obitjem doma s pločevino, zamenjali smo notranjo opremo, prepleskali celoten dom, teden dni pred požarom smo končali montažo novih stranišč in fotovoltaike. V tem obdobju je bilo vloženih več kot 200.000 evrov in številne prostovoljne ure naših članov.« 

Kočo na Korošici je požar uničil že leta 1881, le pet let po prvem odprtju, potem so zgradili novo ter jo večkrat obnovili in dozidavali. Nov planinski dom bo PD Celje Matica predvidoma začelo graditi spomladi. »Zaradi velike pomembnosti te visokogorske postojanke na križišču poti s Koroške, Štajerske in Kranjske se je upravni odbor društva odločil, da postavimo na Korošici nov Kocbekov dom,« pravi Doberšek. »Dom je bil zavarovan, vendar sredstva, ki jih bomo prejeli od zavarovalnice, ne bodo zadoščala za kritje vseh stroškov novogradnje, ki bo odvisna od financ in vremena. Računam, da bo dom zgrajen v dveh letih.« Gradnja sodobne planinske koče po načelih ekološke in energetske učinkovitosti bo po prvih ocenah stala vsaj 400.000 evrov. »Po medijskih objavah o požaru v Kocbekovem domu se je odzvalo veliko ljudi, društev in civilnih združenj, ki želijo pomagati, zato smo pri Abanki Celje odprli poseben račun, »pravi predsednik PD Celje Matica.

Tudi sanacijo pogorišča bodo vodili v celjskem planinskem društvu. »Predvideva se že prva akcija čiščenja pogorišča, saj ga ne moremo zaščititi pred radovedneži in skritimi pastmi novozapadlega snega, kar je lahko smrtno nevarno,« pravi Doberšek. Obvestila o tem bodo objavili na svoji spletni strani, objavljena pa bodo tudi na spletni strani PZS. »Požar ni povzročil škode le prizadevnim planincem in lastnikom objekta, PD Celje Matica, ampak je velika izguba za celotno planinstvo, pravi podpredsednik PZS  Miro Eržen.

Na travniku pred Kocbekovim domom štajerski in kranjski planinci vsako jesen odigrajo nogometno tekmo, ki velja za tekmo na najvišji nadmorski višini v naši domovini.