Derbija 14. kroga, v katerih so se pomerile vodilne štiri ekipe slovenske nogometne lige, nista navdušila. V Domžalah in Velenju so gledalci videli malo vrhunskih potez, saj je bilo veliko taktiziranja v želji, da ne prejmejo gola. Največji dobitnik je Maribor, ki je po Velenju zmagal še na drugem zahtevnem gostovanju v Domžalah. Olimpija v Velenju, kjer je igro zelo motil močan veter, ni znala doseči gola. V igri Ljubljančanov se je zelo poznala odsotnost poškodovanega vezista Čanadžije ter napadalcev Vombergarja in Issaha, saj je bil Benko povsem nenevaren. »Na vsaki tekmi dobre igre ne moreš kronati z zmago. Naša predstava je bila solidna, manjkal je le pravi zaključek napada,« je bil realen trener Olimpije Igor Bišćan.

Rudar je edini strel v okvir gola sprožil šele v 90. minuti. »Izid je realen. Točka je za nas uspeh. Nobena ekipa si ni priigrala velikih priložnosti, oboji pa so pokazali veliko želje. Mi smo bili za zmago na trenutke premalo samozavestni, pogumni in konkretni,« je tekmo videl trener Rudarja Marijan Pušnik.

»Ko gre za dvoboj dveh vrhunsko organiziranih ekip, je uspešnejši tisti, ki prvi doseže gol. Naša dnevna forma ni bila prava. Predvsem v prehodih točnost podaj ni bila na dovolj visoki ravni, da bi tekmo odločili v svojo korist,« je po sobotnem derbiju v Domžalah priznal trener gostiteljev Simon Rožman, nekateri člani njegovega strokovnega štaba pa so se znova (pre)glasno hudovali nad sodniki. A realnost je takšna, da so bile Domžale znova nedorasle Mariboru in so največji poraženec dosedanjega dela državnega prvenstva. Prvi strel v okvir gola Handanovića so sprožile šele v 65. minuti tekme. Državni prvak spet ni ničesar tvegal, ampak je igral znova taktično zrelo s poudarkom na obrambi in hitrih prehodih v napad, imel dogajanje vseskozi pod kontrolo in potrpežljivo čakal na svojo priložnost. Tekmo s (pre)malo lepih potez glede na kakovost zasedb je odločil mat v dveh potezah z globinsko podajo Dina Hotića za hrbet domače obrambe in silovitim strelom Jasmina Mešanovića pod prečko za šesti gol v sezoni. Po njem so gostje skromen derbi brez težav pripeljali do treh zasluženih točk. Maribor je bil bližje drugemu zadetku kot Domžale izenačenju.

»Zadovoljen sem s predstavo in izidom. Videti smo bili kot prava ekipa tudi takrat, ko so imele pobudo Domžale. Užival sem, fantje so bili zelo osredotočeni na dogajanje. Domžale so tekmec, ki povzroči veliko težav, če nisi pravi,« je bil vidno zadovoljen trener Maribora Darko Milanič, ki je navdušen nad strelsko formo Mešanovića, saj je Bošnjak zadel še na tretji tekmi zapored.

Ob premoči Maribora in Olimpije je zdaj domžalska realnost boj za tretje mesto. »Ker v vsakem prestopnem roku izgubimo štiri igralce, je naše glavno vprašanje, kako oblikovati ekipo, ki bo tekmovalna v dveh, treh mesecih. Ko je na derbiju velika psihološka obremenitev in je na nasprotni strani odlično organiziran tekmec, ki pušča malo prostora, si uspešen le, če so stvari v igri avtomatizirane,« se domžalske realnosti zaveda Rožman, ki v ekipi najbolj pogreša kakovostnega napadalca, zato v konici igra najbolj ustvarjalni vezist Ibričić. Prodorni in robustni Bizjak je zaradi bolezni izgubil tri, štiri kilograme in bo potreboval še nekaj časa, da ujame formo. Pred derbijem je zbolel prvi vratar Milić in potreboval infuzijo. Ibraimi bo imel pravico nastopa v naslednjem krogu.

Celje je pod vodstvom trenerja Dušana Kosiča doseglo prvo ligaško zmago, saj Triglav ni bil konkurenčen. Zadnji Ankaran je zmago proti Krškemu zapravil v 93. minuti, ker je obramba slabo reagirala. Gorica je zasluženo zmagala v Kidričevem.