Minevajo že 104 leta, odkar sta jo ustanovila Lionel Martin in Robert Bamford, vanjo so se zaljubili tudi vsi ljubitelji filmov o Jamesu Bondu, tajnem agentu 007, potem ko je model DB5 leta 1964 dobil vlogo v filmu Goldfinger in se pozneje pojavil še nekajkrat. Čeprav v astonih martinih Britanci vidijo ikono, ima znamka za sabo turbulentno zgodovino. »V prvih stotih letih smo bankrotirali kar sedemkrat. Moja naloga pa je, da se kaj podobnega v prihodnjih stotih let ne bo več zgodilo,« je ob prevzemu podjetja oktobra 2014 dejal Andy Palmer.

22,55 mio. $

so na dražbi Sotheby's avgusta letos iztržili za model DBR1 s šasijo številka ena iz leta 1956. Avtomobil sta med drugimi vozila tudi dirkaška asa Carroll Shelby in Stirling Moss.

»Naši kupci se vanje preprosto zaljubijo. Izdelujemo redke avtomobile. V 104-letni zgodovini smo jih skupno izdelali le kakšnih 80.000, trenutne letne zmogljivosti tovarne pa so 4000 enot. Za primerjavo: Toyota jih izdela deset milijonov na leto. Astoni martini so zato ekskluzivni in ročno izdelani.«

- Marek Reichman, glavni oblikovalec pri Astonu Martinu

700

avtomobilov je leta 1995 prodal Aston Martin, kar je bil tedanji rekord. Dokler ga leto prej ni prevzel Ford, so vse avtomobile izdelali ročno. Aktualni rekord je iz leta 2007, ko so prodali 7300 avtomobilov.

Prvega sta poimenovala coal scuttle

Martin in Bamford sta svoj prvi avto pod znamko Aston Martin ljubkovalno poimenovala coal scuttle, pri čemer sta štirivaljni motor namestila na šasijo modela podjetja Isotta-Fraschini iz leta 1908. Namenjen je bil dirkanju. Prostore podjetja sta kupila v Kensingtonu, prvi avto s prostorom za dva pa je na cesto zapeljal marca 1915. Toda prva svetovna vojna je nadaljnjo proizvodnjo preložila, sama pa sta se pridružila vojaškim enotam.

661 mio. €

so bili lani prihodki podjetja, dobiček je dosegel 17,8 milijona evrov.

1850

zaposlenih je pri Astonu Martinu, njihovi avtomobili pa so s pomočjo 120 salonov naprodaj v 28 državah.

Aston martin tudi v terenske vode

Leta 2015 so na salonu v Ženevi pri Astonu Martinu predstavili električno gnani koncept prestižnega športnega terenca, ki so ga poimenovali DBX. Naprodaj naj bi bil z letom 2019, bodisi kot električni bodisi kot priključni hibrid. Delo zunanjih ogledal naj bi opravljale kamere. Kot začetna cena se omenja 195.000 ameriških dolarjev.

10

astonov martinov DB10 so izdelali za potrebe snemanja filma Spectre iz leta 2015, šlo naj bi za moderno interpretacijo modela DB5. Enega so za 2,7 milijona evrov prodali na dražbi.