Sölden, ki je prvič gostil tekmo svetovnega pokala v alpskem smučanju leta 1993, v teh dneh praznuje jubilejno, 20. izvedbo spektakla. Tekmovanje na avstrijskem Tirolskem ima vse daljšo zgodovino in tradicijo. Tradicionalni so tudi forumi alpinumi, na katerih vodilni možje predstavijo novosti v alpskem smučarskem svetu, se na kratko ozrejo v preteklo sezono ter malce bolj v prihodnost. Na forumih vselej brez dlake na jeziku v rdečih hlačah spregovori predsednik Mednarodne smučarske organizacije Gian-Franco Kasper. Najbolj so odmevale Kasperjeve besede o bližnjih olimpijskih igrah v Pjongčangu.

»Včasih je Južne Korejce težko razumeti. A tako pač je. Imajo pač drugačno kulturo,« je na začetku govora o organizatorjih olimpijskih iger dejal Gian-Franco Kasper. »S športnega stališča je Pjongčang pripravljen na največji dogodek. Politični položaj v okolici pa ni dober in sproža številne razprave, ki me že pošteno motijo. Ne bojim se vojne v času iger. Prepričan sem, da bosta Pjongčang in njegova okolica v času olimpijskih iger najvarnejše območje na svetu. Bolj me skrbijo nacionalni olimpijski komiteji. V njih so predstavniki, ki politizirajo olimpijske igre in v ospredje postavljajo nevarnost. Mediji jih povzemate, ljudi pa je strah. Zato ne bodo odpotovali v Južno Korejo, tako da se lahko zgodi, da bodo olimpijska prizorišča precej prazna. To ni pravično do športnikov,« je oster predsednik FIS. Govor je bil kratek, na novinarska vprašanja ni odgovarjal. Pojasnil je, da se mu mudi na pomembno večerjo v Ženevo. Sklenil je, da se alpskemu smučanju ni treba bati za prihodnost, saj je pol ure pred začetkom foruma alpinuma podaljšal pogodbo z generalnim sponzorjem svetovnega pokala Audijem, ki bo ostal zvest najmanj do leta 2022.

Avstrijci zdesetkani

Lindsey Vonn je nase prevzela največji del medijske pozornosti pred današnjim začetkom sezone. Američanka je namreč presenetila z napovedjo, da bo danes tekmovala v Söldnu, potem ko se je v prejšnjih sezonah raje izogibala veleslalomskim preizkušnjam. Nazadnje je tekmovala lanskega januarja v Mariboru, kjer je odstopila na drugi progi, na ledeniškem uvodu pa je bila zadnjič na startu leta 2012.

Avstrijci imajo na začetku olimpijske sezone obilo težav. Časopise najbolj polni Lindsey Vonn, po priljubljenosti ji sledi Alexis Pinturault, lanski zmagovalec ledeniške preizkušnje v Söldnu. Nikoli se še ni zgodilo, da bi imela avstrijska veleslalomska reprezentanca tako stransko vlogo. Razlog je v tem, da od reprezentance B ne morejo pričakovati čudežev. Vsi veleslalomski prvokategorniki namreč še niso nared za začetek sezone. In ko manjkajo smučarski velemojstri, kot so Anna Veith, Eva Maria Brem, Marcel Hirscher in Philipp Schörghoffer, postane jasno, da je avstrijska reprezentanca v njihovem nacionalnem športu zelo oslabljena, javnost pa neučakana.

Do izenačenja s Stenmarkom še devet zmag

»Dobro sem trenirala in sem pripravljena na izziv. Grem v boj, da vidim, kje sem,« je odločna Lindsey Vonn. »Moj osrednji cilj v tej sezoni so olimpijske igre. Ker bodo verjetno moje zadnje, bi bila rada na njih uspešna,« pravi 33-letna Američanka. »Na tekmah svetovnega pokala bom imela več priložnosti. Osvojitve velikega kristalnega globusa si nisem zadala za cilj. Mislim pa, da bo končal v ameriških rokah,« odgovarja zmagovalka 77 tekem svetovnega pokala in opozarja na močno rojakinjo Mikaelo Shiffrin, branilko velikega kristalnega globusa, ki se danes, kot je dejala včeraj v prostorih Freizeit Arene, odločno podaja v lov na drugo söldensko zmago. Od najboljšega alpskega smučarja vseh časov Ingemarja Stenmarka Lindsey Vonn loči še devet zmag svetovnega pokala. »Vse bližje sem mu. Upam, da legendarnega Šveda prehitim čim prej, kar je moj dolgoletni cilj,« ne skriva ambicij prva dama svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Do včerajšnjega popoldneva je kazalo, da na današnjem veleslalomu ne bosta nastopili obe zadnji zmagovalki, Lara Gut in Federica Brignone, a je popoldan Švicarka na veliko presenečenje oznanila, da bo danes vendarle startala. Številne poškodbe so vlile strah nekaterim mladim slovenskim smučarkam. »Novica o Ilki Štuhec in številne druge poškodbe se te dotaknejo. Postaneš hvaležen, da si zdrav. Zavedaš se, da moraš biti vsak trenutek maksimalno pri stvari,« pravi Meta Hrovat, up slovenskega smučanja bližnje prihodnosti. »Na četrtkovem treningu smo od blizu videli, kako si je mlada norveška smučarka poškodovala obe koleni. Takšne stvari se preprosto ne da potlačiti v notranjost. Hkrati se vse smučarke zavedajo, da brez maksimalnega napada ni uspeha. Problem je v materialu, saj je oprema pri vseh pripravljena do potankosti. Omogoča hitro smučanje, ob napaki pa si hitro več metrov v zraku,« na prizorišču poudarja glavni ženski trener Denis Šteharnik.

Bergant: Vreme nas ne zanima

Preden se je poročevalcem zvečer v Zwieselsteinu predstavila moška reprezentanca, je prišla razveseljiva novica iz ženskega tabora. Ana Drev se je odločila, da bo danes tekmovala na veleslalomskem uvodu. Nastop je potrdila popoldan, saj je dopoldan zaradi slabega vremena in sneženja trening odpadel. »Dobro se spominjam lanske tekme in četrtega mesta. Lani sem precej časa izgubil na ravnini. Upam, da ga bom letos manj,« napoveduje najboljši slovenski veleslalomist Žan Kranjec. »Z novo opremo sem dosegel velik veleslalomski napredek. Potrudil se bom, da to potrdim na tekmi,« pa je odločen Štefan Hadalin. Glavna tema je nedeljsko vreme, saj je napoved zelo slaba. »To ni naša stvar. Tu smo, da tekmujemo, in močno si želimo tekme,« je prekinil vremensko debato glavni moški trener Klemen Bergant. Tako danes kot jutri bo start na prvi progi ob 10. uri, na drugi pa tri ure pozneje.