Zgodbe o tem, kako hitro se lahko stvari zasukajo iz ene skrajnosti v drugo, kako hitro si lahko danes na vrhu, jutri pa te ni nikjer, so v nogometu stalnica. Težko, skorajda nemogoče je sicer reči, da se takšna zgodba ta hip odvija na Reki, njene zametke pa je zagotovo mogoče opaziti. Ne nazadnje o tem priča, pa naj se je zgodil iz takšnih ali drugačnih razlogov, tudi ponujen odstop Rijekinega trenerja Matjaža Keka po zadnji tekmi z Osijekom in pred današnjim derbijem hrvaškega prvenstva proti Dinamu v Zagrebu.

Omenjeni poraz je bil v 13 krogih že četrti v tej sezoni in drugi zaporedni (v prejšnji sezoni, v kateri je Rijeka osvojila naslov prvaka, je prvi poraz doživela šele na začetku maja!), kljub temu pa je bilo že vnaprej jasno, da bo predsednik Rijeke Damir Mišković ob ponujenem Kekovem odstopu le odmahnil z roko. Pri čemer je dodal še, da lahko Kek izgubi še »kolikor hoče« tekem, pa ga ne bi zamenjal. A čeprav v menjavo dejansko (še) ne gre verjeti, je po drugi strani res tudi, da smo se podobnih besed številnih predsednikov v nogometu prav tako že naposlušali, pa se je nato obrnilo drugače. Kdo ve, kaj bi se zgodilo, če bi se negativna serija Rijeke nadaljevala na naslednjih pomembnih tekmah – danes z Dinamom, za katerim v hrvaškem prvenstvu zaostaja že za šest točk, nato v četrtek v evropski ligi proti Austrii z Dunaja… Nemara takrat, četudi ga predsednik še vedno ne bi hotel zamenjati, ne bi bilo izključeno, da odstopa Kek vnovič ne bi le ponudil, temveč bi ga kar podal. Prav tako se po nogometnih koluarjih že pojavljajo informacije, da na njegovo takšno ali drugačno slovo od Rijeke čaka in morda nanj celo upa predsednik NZS Radenko Mijatović, ki z imenovanjem selektorja slovenske reprezentance nič ne hiti…

V napetem ozračju Keku v pripravah na derbi dodatne skrbi povzročajo še izostanki ključnih igralcev zaradi kazni ali poškodb. Prve so tako razlog, da na Maksimirju ne bosta igrala Josip Mišić in Marko Vešović, obenem je težko verjeti, da bi bila zaradi drugih pripravljena Filip Bradarić in brazilski napadalec Heber, zaradi prav posebnega razloga pa ne bo niti Florentina Mateija – Romun namreč ne želi podpisati nove pogodbe, zato naj bi mu iz kluba sporočili, naj sprejme ponujene pogoje ali pa do konca jesenskega dela ne bo igral. »Ne glede na vse se veselimo te tekme in pričakujemo zmago,« pa optimizem ne zapušča enega glavnih Kekovih adutov Maria Gavarnovića, ki je bil poleti tik pred tem, da prestopi ravno v Dinamo. Pri tem je po derbiju, polnem preobratov, s Hajdukom (2:2) bolj mirno, zaradi kartonov pa bo manjkal slovenski nogometaš Petar Stojanović.

Sicer se že danes obilo zanimivih tekem obeta tudi v najmočnejših evropskih ligah. V Italiji velja izpostaviti derbi med Milanom, ki je po seriji slabih rezultatov za nekaj miru v hiši med tednom poskrbel z visoko zmago proti Chievu, in Juventusom, v Angliji se bosta udarila Manchester United in Tottenham, v nemškem prvenstvu se obeta ponovitev sredine pokalne tekme med Bayernom in Leipzigom Kevina Kampla, na kateri so Bavarci napredovali šele po enajstmetrovkah, v Španiji pa Atletico Jana Oblaka čaka nova zahtevna preizkušnja proti Villarrealu.