Slovenska hokejska reprezentanca se bo čez dober teden dni zbrala prvič po majskem svetovnem prvenstvu v Parizu, kjer je po sedmih porazih izpadla iz elitnega razreda. V Cergyju blizu francoske prestolnice bo na turnirju evropskega izziva opravila zadnji preizkus pred februarskimi olimpijskimi igrami v Pjongčangu. Med tradicionalnim novembrskim terminom se bo pomerila z dolgoletnimi udeleženkami skupine A – Francijo, Latvijo in Belorusijo.

Zupančič pozabil grenko izkušnjo

Finski strokovnjak Kari Savolainen bo po več kot desetih letih znova vodil slovensko vrsto, potem ko je hokejska zveza Nika Zupančiča odstavila s položaja selektorja in mu že drugič namenila vlogo pomočnika. Zupančič je bil pomočnik tudi Matjažu Kopitarju, ko je med drugim skrbel za ohranjanje stikov med trenerskim štabom in hokejisti. Na zadnjem prvenstvu v Parizu se je Zupančiču v vlogi selektorja zamajala garderoba, kar je bil tudi eden od glavnih razlogov za njegovo predčasno zamenjavo. »Življenje gre naprej. Resda se bomo vrnili v Pariz, vendar nas čakajo novi izzivi. Imeli bomo toliko dela, da ne bo časa za ukvarjanje s preteklostjo,« je zatrdil Nik Zupančič, ki je komentiral seznam povabljenih na francoski turnir.

Med vidnejšimi reprezentanti iz zadnjih let na tokratnem seznamu manjkajo vsaj Jan Muršak, Klemen Pretnar, Mitja Robar, Luka Gračnar in Jurij Repe. Razlogi za njihov izostanek so različni, je pojasnil Zupančič. »Muršak v ruski ligi že igra, a še ni povsem pozdravil poškodbe na roki. Gračnar ima tekmo lige prvakov, Pretnar se lovi v klubu, kjer ima egocentričnega trenerja, Robar ima poškodovano koleno, Repetu pa na Češkem primanjkuje tekem, a ga bomo morda naknadno vpoklicali,« je strnil pomočnik selektorja. Po več kot letu dni se v reprezentanco vrača vratar Robert Kristan, ki bo preveril, ali lahko po enoletnem premoru od hokeja še vedno brani na visoki ravni, potem ko v tej sezoni nastopa za Olimpijo v alpski ligi.

Kapetanski trak v gorenjske roke

Zupančič je vsak dan na zvezi s Savolainenom. Nedavno ga je obiskal na Finskem, kjer sta določila natančen program priprav pred olimpijskimi igrami in si ogledala nekaj hokejskih tekem. »Marsikaj se lahko naučimo od finskih kolegov,« je pripomnil in v isti sapi pohvalil Savolainena za vnemo pri opravljanju selektorskih dolžnosti: »Nisem pričakoval, da se bo tako močno angažiral. Veliko ve o igralcih, tudi sam mu zaupam kakšno informacijo. Pred sprejetjem odločitev vedno vpraša za mnenje.« Še vedno ni določeno, kdo bo na turnirju v Parizu nosil kapetanski trak, ki ga je Zupančič nazadnje zaupal štajerskemu asu Muršaku, kar pa delu garderobe ni bilo najbolj po godu. »Selektor je predlagal, da bi kapetana določili znotraj moštva, verjetno pa bomo na tem turnirju izmenjali več kapetanov,« je povedal Zupančič. Med glavnimi kandidati za funkcijo kapetana sta najverjetneje Marcel Rodman in Aleš Kranjc, saj imajo gorenjski hokejisti v garderobi prepričljivo večino.

Sicer pa se je Nik Zupančič zavestno odločil, da na začetku letošnje sezone ne bo imel trenerskih obveznosti v klubu. Lani je sočasno vodil reprezentanco in Jesenice, zato je trpelo njegovo zasebno življenje. »Rad bi delal kot klubski trener, a imam tudi kot pomočnik selektorja veliko dela z reprezentanco. Dvojne vloge so pestre, kar občuti tudi reprezentančni trener vratarjev Gaber Glavič, ki je letos prevzel Jesenice. Ni mu lahko, saj v klubu nima pomočnika, trenira tudi vratarje, skrbi za fizično pripravljenost igralcev, povrhu pa Jesenicam dobro kaže v alpski ligi. Večkrat na teden se slišiva. Od dela se mu kar vrti v glavi, s čimer ni zadovoljna niti žena, vendar vse to vpliva na trenerski posel. Ko se razdajaš, trpijo druga pomembna področja v življenju,« je pristavil.