Po težkih domačih porazih proti Mornarju in Bayreuthu čaka košarkarje Olimpije nova zahtevna naloga. V 6. krogu lige ABA v goste prihaja Budućnost, ki s trenerjem Aleksandrom Džikićem v letošnji sezoni melje vse pred seboj.

Črnogorski predstavnik zadnjih nekaj sezon v jadranskem tekmovanju venomer meša štrene pri vrhu lestvice, a zdi se, da je letos resnično pripravljen na veliki met – osvojitev lige ABA. Nekdanji trener Olimpije in Krke Aleksandar Džikić velja za izjemno ambicioznega človeka, kar je očitno prenesel tudi na igralce. Ti so s štirimi zmagami, med katerimi je tudi skalp Crvene zvezde v Beogradu, in le enim porazom na gostovanju pri Igokei trenutno sami na vrhu lestvice lige ABA. Nič kaj drugače ni v evropskem pokalu, kjer so na kolena na prvih treh tekmah spravili Reggio Emilio, Hapoel Jeruzalem Alena Omića ter Galatasaray, ki je v lanski sezoni nastopal v evroligi.

Jasno je torej, da varovance trenerja Gašperja Okorna čaka izjemno visoka ovira. Ljubljančani brez poškodovanega Talorja Battla preprosto niso isto moštvo, ob odsotnosti prav tako poškodovanega Jana Barbariča trpi tudi rotacija v igri. Če želijo zmaji biti enakovreden boj z Budućnostjo, bodo morali od začetka prikazati predstavo, ki jo navadno šele v drugem polčasu, ko si že priigrajo večji zaostanek. »Igralci zaradi časovne stiske med tekmami dobijo le osnovne podatke o nasprotniku, kdaj pa nam, roko na srce, zmanjka tudi kakovosti. Zgodba s slabimi uvodi v tekmo se ponavlja. V drugem polčasu se navadno zbudimo in borimo, a se je težko vračati po velikih zaostankih. To je vzorec, ki se ponavlja. Treba bo najti rešitve. Na voljo so notranje rošade, da tekmo začneš z drugo ekipo, hkrati je treba razmišljati tudi o nadaljevanju obračuna. Gre za dvorezni meč, a ker se ponavljajo enake stvari, je o tem treba razmisliti,« pravi Olimpijin trener Gašper Okorn.

Poleg slabih vstopov v tekme si 44-letni Ljubljančan želi večje zbranosti v igri svojega moštva. »Proti Mornarju smo v ključnem trenutku vrgli žogo čez celotno igrišče nasprotniku v roke. Proti Bayreuthu smo v ključnem trenutku pri minus štiri zdrveli v protinapad in žogo podali visokemu igralcu na en meter, jo izgubili in na drugi strani nemudoma prejeli koš. Če tega ne bomo popravili, se nam ne piše dobro.«

Liga ABA, 6. krog: Cibona – Partizan 74:90 (16:17 33:43 51:67, Young in Žorić po 20; Williams-Goss 20), Mornar – Zadar 80:70 (17:21, 35:33, 56:50, Needham21; Krajina 15), danes ob 17. uri: Mega B. - Cedevita, jutri ob 17. uri: Igokea – FMP, ob 19. uri: Olimpija – Budućnost, ponedeljek ob 18. uri: C. zvezda – MZT.