Ker dirkače v formuli 1 od konca sezone ločijo le še tri preizkušnje, Sebastianu Vettlu hitro zmanjkuje priložnosti, da se upre Lewisu Hamiltonu in mu prepreči osvojitev četrtega naslova svetovnega prvaka. Ob Britančevi prednosti, ki znaša 66 točk, Vettel na jutrišnji veliki nagradi Mehike krvavo potrebuje zmago, pa čeprav bi tudi z drugim mestom teoretično morda še ostal v igri za končni uspeh.

A kaj, ko Nemec že praktično vso sezono Hamiltonu gleda v hrbet. Ne le na dirkališčih, temveč tudi po statističnih kazalnikih. Voznik Mercedesa ima kar pet zmag več od Vettla (9:4), zbral je 12 najboljših startnih položajev (Vettel tri), nima nobenega odstopa (Nemec dva) in sedem najhitrejših krogov na dirki (Vettel tri). »Ni še konec, pa čeprav ni več vse odvisno od nas. Kljub temu smo, kjer smo, in še vedno imamo možnosti. Zmagati želimo na zadnjih treh dirkah in mislim, da nam lahko uspe. To je naš cilj, vendar bomo še videli, kaj se bo zgodilo,« končnega poraza še ne želi priznati Sebastian Vettel.

Prvemu vozniku Ferrarija optimizma očitno še ni zmanjkalo, a kaj, ko mu mehiško dirkališče ni pretirano pri srcu. Odkar se je karavana formule 1 po letu 1992 predlanskim vrnila v Ciudad de Mexico, je najboljšo uvrstitev dosegel lani s petim mestom, za prvouvrščenim Hamiltonom pa je tedaj zaostal za skoraj pol minute.

Ocon v strahu pred navijači

Dirkališče bratov Rodriguez se sicer lahko pohvali z bogato zgodovino, saj so se najboljši dirkači na svetu na njej prvič preizkusili že leta 1963. Danes prenovljena in sodobna 4,3 kilometra dolga steza se ponaša z 18 zavoji in dvema ravninama, na neki način edinstvena pa je tudi zaradi temperamentnih navijačev. Kako zelo znajo biti vročekrvni, je v teh dneh na lastni koži občutil francoski dirkač Esteban Ocon.

Voznik Force Indie se je v njihovi nemilosti znašel zaradi letošnjega hudega boja, ki ga bije z Mehičanom in moštvenim kolegom Sergiem Perezom. Dirkača sta letos zaradi (pre)velike tekmovalnosti trčila tako v Bakuju kot v Belgiji, pri čemer so mehiški navijači vso krivdo prevalili na Ocona. Komaj 21-letnemu mladeniču so zaradi tega pred dirko celo grozili s smrtjo, kar je bil tudi glavni razlog, da je v mehiško prestolnico namesto v torek pripotoval v sredo.

Ker mehiška prestolnica velja za eno najnevarnejših mest na svetu, organizatorji ne želijo tvegati in so Oconu za dirkaški konec tedna priskrbeli varnostnike, za prevoz po mestu pa policijsko spremstvo in celo neprebojni avtomobil. »Da bi se izognili morebitnim težavam, smo morali sprejeti dodatne varnostne ukrepe. A po vseh grozilnih sporočilih in negativnih komentarjih na družbenih omrežjih sem tako sovražen sprejem pričakoval. Za zdaj je vse v najlepšem redu in upam, da bo tako ves konec tedna. Dokler ne dobim kamna v glavo, bo dobro,« je na pol v šali dejal bržkone zaskrbljeni Esteban Ocon.

Vedenje njegovih privržencev nikakor ne more biti v ponos Perezu. V upanju, da vsaj nekoliko pomiri strasti navijačev, je zatrdil, da je z Oconom že od septembrske dirke v Italiji v precej boljših odnosih. »Še vedno gre le za šport. Mislim, da ga bodo tudi mehiški navijači podpirali,« je dejal Sergio Perez, ki v skupnem seštevku zaseda sedmo mesto, doslej pa je zbral 13 točk več od Ocona.