V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so začeli izvajati metodo zdravljenja odporne angine pektoris z vstavitvijo posebne opornice v koronarni sinus. Osnovni cilj te nove metode interventne kardiologije je izboljšati kakovost življenja koronarnega bolnika z zmanjšanjem pogostosti bolečin v prsnem košu.

Premajhna prekrvavitev srčne mišice je lahko razlog za občasno tipično bolečino v prsnem košu, čemur rečejo angina pektoris. To zmanjšuje kakovost življenja bolnikov, saj omejuje njihove vsakodnevne aktivnosti. Ko je prekrvavitev srca nenadoma pomembno zmanjšana, pa lahko bolnik občuti nenadno bolečino v prsnem košu (akutni koronarni sindrom). To lahko vodi v odmrtje srčne mišice (miokardni infarkt).

Bolnike z akutnim koronarnim sindromom večinoma zdravijo s perkutanimi metodami zdravljenja (to pomeni prek žile), v nekaterih primerih pa tudi s kirurškimi posegi. Večino bolnikov s kronično koronarno boleznijo lahko uspešno zdravijo z zdravili in posegi za izboljšanje prekrvavitve srca (revaskularizacija). Desetina bolnikov s koronarno boleznijo pa ima kljub zdravljenju še vedno občutek tiščeče bolečine v prsnem košu. Temu rečejo odporna angina pektoris.

Kakovost življenja teh bolnikov je slaba, zato je pomemben razvoj novih metod zdravljenja. Taka nova metoda interventne kardiologije je perkutana vstavitev zmanjševalca pretoka skozi koronarni sinus. Z njo poskušajo zmanjšati pogostost bolečin v prsnem košu, kar izboljša kakovost življenja koronarnega bolnika.

Perkutana vstavitev zmanjševalca pretoka skozi koronarni sinus povzroči zmanjšanje prečnega preseka koronarnega sinusa, poveča upor proti toku krvi, posledično se zviša tlak v koronarnem sinusu in tudi v koronarnih arterijah. Sledi prerazporeditev pretoka krvi z območij dobre prekrvavitve v slabše prekrvljene predele srčne mišice.

Zmanjševalec pretoka skozi koronarni sinus je jeklen pletež (posebna opornica) v obliki peščene ure, ki v približno šestih tednih po vstavitvi začne uravnavati pretok krvi. Poseg opravijo v lokalni anesteziji s pristopom skozi veno na vratu ali nogi.

Dobre izkušnje

V sodobnem zdravljenju perkutana vstavitev zmanjševalca pretoka skozi koronarni sinus predstavlja nadgradnjo modernih načinov zdravljenja slabe prekrvavitve srčne mišice. Na tak način v svetu vstavljajo to opornico že več let, izkušnje so dobre. Dosedanje raziskave so pokazale tako subjektivno izboljšanje simptomov angine pektoris kot objektivno izboljšanje zmogljivosti bolnika. Število zapletov pri in po posegu je majhno.

Pri posegu so ključni spretnosti in znanja, ki jih imajo interventni kardiologi zaradi izvajanja drugih invazivnih posegov, je pojasnil prof. dr. Matjaž Bunc, vodja katetrskega laboratorija Kliničnega oddelka za kardiologijo UKC Ljubljana, kjer izvajajo te posege. Ljubljanski interventni kardiologi bodo prvih nekaj ponovitev vsaditev opornice izvedli pod mentorstvom izumitelja te metode prof. dr. Shmuela Banaia iz Izraela.

Cena opornice znaša 6300 evrov brez DDV, kar je pod povprečjem EU, kjer so cene med 6000 in 10.000 EUR (brez DDV). Na leto bodo predvidoma opravili do 50 posegov, so sporočili iz službe za stike z javnostmi UKC Ljubljana. lo