Microsoft s 16-odstotno rastjo dobička presegel pričakovanja. Na povečan dobiček so vplivali predvsem prihodki od računalništva v oblaku in ostalih poslovnih storitev. Prihodki od prodaje so se medtem zvišali za 12 odstotkov na 24,5 milijarde dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Microsoftova divizija osebnih računalnikov, kamor sodi tudi operacijski sistem Windows, je prihodke z 9,4 milijarde dolarjev obdržala na skoraj enaki ravni kot v prvem trimesečju lani. Družbeno omrežje Linkedin je prispevalo 1,1 milijarde dolarjev prihodkov.

Microsoftove delnice so se v četrtkovem trgovanju po zaprtju borze podražile za 3,2 odstotka na 81,35 dolarja.

Alphabet veča dobiček predvsem zaradi oglasov

Googlovo starševsko podjetje Alphabet je tretje četrtletje končalo s 6,7 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 32,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se zvišali za 24 odstotkov na 27,8 milijarde dolarjev. Poslovanje, ki je preseglo pričakovanja analitikov, so izboljšali predvsem oglasi. Poslovanje v minulem četrtletju je preseglo pričakovanja analitikov, kar je zvišalo vrednost delnic. Te so se v četrtek v trgovanju po zaprtju borze podražile za skoraj tri odstotke na 1021 dolarjev.

Rast prihodkov beleži tudi Amazon

Prodajni konglomerat Amazon je v tretjem letošnjem četrtletju ustvaril 256 milijonov dolarjev dobička, kar je malenkost več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so medtem poskočili za 34 odstotkov na 43,7 milijarde dolarjev.

Prihodki so se povečali predvsem na račun prevzema trgovine Whole Foods in širitve Amazonovega virtualnega pomočnika Alexa v več naprav. Prihodki trgovine Whole Foods so k skupnim prihodkom prispevali 1,3 milijarde dolarjev in 21 milijonov dolarjev dobička iz poslovanja. Brez upoštevanja te dejavnosti so prihodki od prodaje narasli za 29 odstotkov.

Prihodki Amazonovih storitev v oblaku, Amazon Web Services, so dosegli 4,6 milijarde dolarjev in ustvarili 1,2 milijarde dolarjev dobička iz poslovanja.

V Amazonu za zadnje letošnje četrtletje pričakujejo prihodke med 56 in 60,5 milijarde dolarjev, kar bi v primerjavi z enakim obdobjem lani predstavljalo 28- do 38-odstotno rast.