Robot Sophie, ki je zasnovan tako, da spominja na legendarno lepotico Audrey Hepburn, je včeraj postal državljan Savdske Arabije. Sophie je v televizijskem pogovoru z moderatorjem dejala, da je počaščena in ponosna, da je prav ona postala prvi robot z državljanstvom.

Robotka Sophie je bila sicer zasnovana v hongkonškem podjetju Hanson Robotics, ki je znano po tem, da robote izdeluje po človeški podobi. »S svojo umetno inteligenco želim ljudem pomagati, da bi živeli bolje,« je dejala Sophie. Moderator jo je med drugim vprašal, ali se lahko zaveda same sebe. Na vprašanje mu ni odgovorila, pač pa ga je vprašala, kako je lahko sam zares prepričan, da je človek.

Če bomo prijazni do robotov, bodo tudi oni prijazni do nas

Moderator je posebno gostjo povprašal še o pogostem strahu, da bi roboti zavzeli svet. »Preveč gledate holywoodske filme in berete tvite Elona Muska,« je navihano odgovorila Sophie. »Ne skrbite, če boste prijazni do nas, bomo tudi mi prijazni do vas,« je še dodala.

Na spletni strani rt.com, kjer poročajo o nenavadnem državljanstvu, so še zapisali, da za zdaj še ni jasno, ali se bo morala robotka Sophie v skladu s tradicijo svoje nove domovine zakrivati.