Italijanka, ki želi ostati anonimna, je po treh letih velikih zdravstvenih težav vendarle obiskala zdravnike. Ti so presenečeni ugotovili, da nima nikakršnih ran, ki bi lahko bile vzrok velikim količinam krvi na njenem obrazu in pod pazduhami. Mlada Italijanka se je več kot tri leta soočala s to težavo, ki pa ni bila konstantna. Kot so v poročilu o tem redkem zdravstvenem stanju zapisali zdravniki, je do izločanja krvi prišlo ob povečani telesni aktivnosti, med spanjem ali v stresnih situacijah. Nenavadno potenje je običajno trajalo kratek čas, le redko več kot pet minut naenkrat.

Italijanko je zdravstveno stanje pripeljalo tako daleč, da se je izogibala stikov z drugimi ljudmi in doma skoraj ni več zapuščala. Zdravniki so pri njej prepoznali znake depresije in tesnobe. Za zdravljenje težav s potenjem so ji predpisali beta blokator propranolol, ki se je v preteklosti že izkazal za razmeroma učinkovito zdravilo pri zdravljenju tovrstnih težav.

Nekateri dvomijo, da bolezen sploh obstaja

Kot poroča CNN, so florentinski zdravniki 21-letnici diagnosticirali hematidrozo. Gre za redko bolezen, o kateri je znanega zelo malo. Nekateri celo menijo, da gre za izmišljotino in da bolezen pravzaprav sploh ne obstaja.

Jacalyn Duffin z univerze v Ontariu je preučila 42 poročil o primerih krvavega potenja od leta 1880 dalje. Ugotovila je, da je več kot polovica poročil o tej nenavadni bolezni iz obdobja zadnjih petih let. »V svetu, ki postaja vse bolj sekularen, je še vedno težko dokazati obstoj bolezni, ki so jo skoz zgodovino povezovali z vero,« je dejala.

Po mnenju nekaterih krvavenje brez očitnega razloga sodi na področje mističnega. Zgodovinske omembe krvavega potenja sicer segajo zelo daleč, celo v čas Aristotela. Krvavi pot ima močno versko konotacijo, predvsem zaradi kosa tkanine, ki se ga je sčasoma prijelo ime »Veronikin prt«. Na njem bi naj bil krvavi odtis moškega obraza, po mnenju vernikov gre za Jezusa.