Sporočilo, namenjeno medijem, ki so ga danes dopoldne poslali iz Turizma Bled, je bilo silno skopo z informacijami. Vanj so zapisali le: »Svet zavoda Turizem Bled je na sredini seji po predstavitvah petih kandidatov za naslednje štiriletno obdobje za direktorja soglasno imenoval Tomaža Roglja.« Z izbiro mora soglašati še občinski svet, ki naj bi o tem odločal decembra.

V zavodu skopi z informacijami

Tomaž Rogelj, ki je v javnosti znan kot nekdanji predsednik uprave zloglasne SIB banke, potem pa je vodil družbo LHB Finance in pozneje postal izvršni direktor Mednarodnega centra za promocijo podjetij (ICPE), je sicer aktiven turistični vodnik. Med drugim je član Kluba profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije. Na spletni strani kluba je zapisal, da je po izobrazbi ekonomist, v turizmu je specialist za poslovni in čebelarski turizem, svoja vodenja pa izvaja v slovenskem, angleškem, srbskem in nemškem jeziku. Ob tem izpostavlja, da ni zgolj nosilec tega naziva, temveč poklic tudi aktivno opravlja – čas za pojasnila za naš časopis si je vzel takoj po tem, ko je končal vodenje skupine poljskih čebelarjev.

Rogelj o blejskih načrtih

»Razvoj Bleda mora temeljiti na tistih stvareh iz naravnega okolja, ki so dobre. Te naj se ohranijo in razvijajo naprej z novimi inovativnimi storitvami,« je povzel smer, ki jo je ubral v programu dela in viziji razvoja, s katerima je prepričal svet zavoda. Najprej bo z vsemi ključnimi ljudmi na Bledu sedel za skupno mizo in ugotovil, kako se soočiti z vse večjim obiskom tako kraja kot celotne države, ki sta ga povzročila dobra promocija in dogajanje na svetovnih trgih.

Pa bo, podobno kot je to letos poleti storil vršilec dolžnosti direktorja Matjaž Berčon, domače goste skušal prepričati, naj zaradi navala tujcev na Bled pridejo zunaj glavne sezone? »Ljudi ne moremo omejevati in jim zapovedovati, kje in kako naj se gibljejo. Kako bi obisk po kraju razpršili, se moramo dogovoriti tako z občinskimi kot tudi s komunalnimi, redarskimi službami… Na naval turistov moramo biti pripravljeni že precej prej, preden ga doživimo,« je odgovoril Rogelj.

Novi direktor je rojen na Gorenjskem, kjer je preživel tudi velik del svojega življenja. S turizmom se je tesneje ukvarjal, ko je bil zaposlen v ICPE, kjer je bil zadolžen med drugim tudi za organizacijo konferenc. »Udeležencem, ki so z vsega sveta prihajali na konference, sem ponujal tako rekoč popolno turistično oskrbo,« je pojasnil. Poleg programa konferenc je namreč uredil vse potrebno za njihovo doživljanje Slovenije, vključno s kakovostno namestitvijo.

Nekaj časa pa je živel tudi v tujini, kjer je bil že zaradi dejstva, da je Slovenec, pravzaprav promotor naše države in gostitelj njenih bodočih obiskovalcev. »Bled je ena od vodilnih globalno poznanih turističnih destinacij. Za vsakega, ki se ukvarja s turizmom, je delati v turizmu na Bledu čar in izziv,« je še pojasnil svojo odločitev za prijavo na direktorsko mesto.

Kot smo že poročali, je do aprila letos, ko so ga nekrivdno razrešili, Turizem Bled dve leti vodil Jaka Ažman, razlog za razrešitev pa so bila večkratna razhajanja med njim in ključnimi deležniki blejskega turizma. Do izbire novega direktorja je vlogo vršilca dolžnosti opravljal Berčon, sicer svetovalec blejskega župana. Prvi razpis po tem ni prinesel novega direktorja, saj nobeden od treh kandidatov sveta zavoda ni prepričal, zato so razpis, ki se je končal z današnjo izbiro, ponovili.