Prav v urah, ko je Smučarska zveza Slovenije (SZS) 4. oktobra na Pokljuki predstavljala reprezentance pod svojim okriljem pred začetkom olimpijske sezone, je v pisarne v Podutiku v Ljubljani prišlo obvestilo Mednarodne biatlonske zveze (IBU), da je najboljšo slovensko biatlonko Tejo Gregorin začasno izločila z vseh tekmovanj pod njenim okriljem, ker je bila pozitivna na dopinškem testu na olimpijskih igrah 2010 v Vancouvru. Naslednji dan jo je začasno suspendirala tudi SZS, kar pomeni, da od 5. oktobra naprej ni več sodelovala na pripravah reprezentance za novo sezono. Pozitiven je bil tudi vzorec B, katerega izidi so bili uradno znani v sredo, 25. oktobra.

Le tri minute dolga izredna tiskovna konferenca

Na izredni, le dobre tri minute dolgi novinarski konferenci v prostorih SZS v Podutiku je 37-letna Teja Gregorin zgolj prebrala izjavo, na novinarska vprašanja pa ni odgovarjala. V ozadju tudi ni bilo napisov sponzorjev, ki so na vsakem medijskem dogodku SZS. »Mednarodni olimpijski komite in Mednarodna biatlonska zveza sta me obvestila, da so ob ponovni analizi mojih vzorcev, odvzetih med olimpijskimi igrami februarja 2010 v Vancouvru, laboratorijske preiskave pokazale prisotnost snovi, uvrščene na seznam prepovedanih snovi v športu. Sprejemam začasni suspenz, ki so ga izrekle slovenska zveza in mednarodne športne organizacije. Sodelovala bom v postopkih, ki sledijo, vendar prosim za razumevanje, saj svetovni kodeks proti dopingu prepoveduje javno komentiranje postopkov, ki so v teku. Iskreno pa se opravičujem vsem, ki sem jih s svojim ravnanjem kakor koli prizadela,« je z lista papirja prebrala Teja Gregor in nato v družbi tiskovnega predstavnika SZS Tonija Trbovca ekspresno hitro zapustila sejno sobo v Podutiku.

V vzorcu, ki so ga odvzeli 6. ali 7. februarja 2010 v Whistlerju, kjer je bila gorska olimpijska vas, torej še pred začetkom iger 12. februarja, so odkrili vrednost prepovedane substance – metabolit rastnega hormona. Po pravilih Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), ki veljajo od leta 2015, lahko vzorce ponovno testirajo še deset let po odvzemu. Pred igrami 2016 v Riu de Janieru so opravili ponovno analizo vzorcev iz Londona 2012 in predvsem Pekinga 2008. Po enaki časovnici so pred Pjongčangom 2018, torej sedem let in pol po igrah v Vancouvru, testirali kar 70 odstotkov od 1700 vzetih vzorcev. Med 1156 vzorci je bil pri Gregorinovi pozitiven. Disciplinska komisija MOK bo zaslišanje Gregorinove, ki jo zastopa odvetniška družba Čeferin, opravila konec novembra. Na zaslišanje bodo povabljeni tudi predstavniki OKS in IBU. Po njem bodo znani ukrepi do domnevne kršiteljice po veljavnih protidopinških pravilnikih.

SZS bo morda morala vrniti denar za olimpijsko kandidatko

»Primera ne morem komentirati, ker gre za temeljno pravico športnika po nepristranskem in poštenem zaslišanju. Vse vodi MOK, ki bo po zaslišanju zadeve predal v roke IBU,« je dejal direktor Slovenske protidopinške agencije (Sloado) Jani Dvoršak in pojasnil, da je rastni hormon uvrščen med nespecifične snovi. Strokovnjaki zato dvomijo, da bi se v telesu znašel po naključju.

Če bo Gregorinova spoznana za krivo, bi ji za določeno časovno obdobje (dve ali štiri leta) izbrisali vse dosežke od 7. februarja 2010 naprej. To pomeni, da bi ji lahko brisali vse uvrstitve iz Vancouvra, lahko bi ostala brez srebrne kolajne z mešanih štafet s svetovnega prvenstva 2012 v Ruhpoldingu, obstaja pa možnost, da bi obdržala olimpijsko kolajno iz Sočija, če so bila poznejša testiranja negativna. Možno je tudi še, da bi morala vrniti vse denarne nagrade, ki jih je osvojila na tekmah pod okriljem IBU. »Gregorinova ima dve možnosti. Prva je, da sodeluje, druga je pritoževanje, a s tem bi izgubljala denar in ugled. V nobenem primeru ne bo mogla nastopiti na olimpijskih igrah 2018 v Pjongčangu,« je pristavil Dvoršak.

Mednarodni olimpijski komite je slovenskega o pozitivnem vzorcu B obvestil predvčerajšnjim. »V skladu s pravili bo imela športnica vso pomoč, ki je dovoljena. Tako kot vsi slovenski športniki je tudi Gregorinova pred odhodom v Vancouver podpisala pogodbo, s katero se je zavezala k spoštovanju protidopinških pravil. Če se bo izkazalo, da jih je kršila, bomo reagirali v skladu s pravili,« je uradno stališče OKS predstavil Blaž Perko, vršilec dolžnosti generalnega sekretarja, ki je zelo vpet tudi v pripravo za nastop reprezentance na zimskih olimpijskih igrah prihodnje leto v Pjongčangu v Južni Koreji. Po poškodbi alpske smučarke Ilke Štuhec slovenska olimpijska reprezentanca izgublja še eno izkušeno tekmovalko. Gregorinova je na seznamu olimpijskih kandidatov. »Na osnovi te kandidature je OKS za priprave športnice nakazal denar na račun SZS. Teoretično bodo morali denar vrniti, če bo spoznana za krivo, a gre predvsem za pravno vprašanje,« je dodal Perko.