Tako pričakujejo zaradi ekstremnih vremenskih razmer v Italiji, Franciji in Španiji, ki so tri največje proizvajalke vina na svetu. V lanskem letu je bilo na svetu proizvedenih 247 milijonov hektolitrov vina, letos pa pričakujejo, da ga bo za osem odstotkov manj. V organizaciji OIV jih skrbi, da bi se zaradi tega lahko močno zvišale cene vina in zmanjšal svetovni presežek, ki ga je povzročil padec povpraševanja po finančni krizi.

Proizvodnja vina se bo najbolj zmanjšala v Italiji, v Avstraliji in Argentini pa nekoliko povečala

Glede na oceno organizacije OIV, se bo proizvodnja vina v Italiji zmanjšala za 23 odstotkov na skoraj 40 milijonov hektolitrov v enem letu. V Franciji se bo proizvodnja vina zmanjšala za 19 odstotkov na 36,7 milijonov hektolitrov. Proizvodnja vina v Španiji bo nižja za 15 odstotkov, OIV ocenjuje, da bodo v enem letu proizvedli 33,5 milijonov hektolitrov vina.

Malo bolje kaže proizvajalcem vina izven Evrope. OIV ocenjuje, da se bo proizvodnja vina v Avstraliji povečala za 6 odstotkov na 13,9 milijona hektolitrov, v Argentini pa kar za četrtino na 11,8 milijona hektolitrov vina. Izjema so le Združene države Amerike, kjer se bo proizvodnja zmanjšala za en odstotek, predvsem zaradi požarov v Kaliforniji. ZDA so sicer četrti največji proizvajalec vina na svetu in hkrati njegov največji potrošnik.