Po porazih na gostovanjih pri favoritih v skupini C Strasbourgu in Banvitu čaka košarkarje Olimpije v Fibini ligi prvakov v 3. krogu obračun, ki ga morajo dobiti, če se želijo vmešati v boj za prva štiri mesta, ki peljejo v drugi del tekmovanja. Moštvu trenerja Gašperja Okorna, ki bo v znamenje podpore akciji ozaveščanja o problematiki raka dojk igralo v posebnih rožnatih dresih, v goste prihaja nemški Bayreuth. Ta je na prvih dveh tekmah ugnal Roso Radom in presenetljivo tudi francoski Strasbourg.

»Ne želim kakor koli pritiskati na igralce, a jasno je, da moramo take tekme pred domačimi gledalci dobiti, če želimo razmišljati o uvrstitvi v drugi del tekmovanja,« je jasen trener Olimpije Gašper Okorn, ki se še vedno s precej grenkobe spominja sobotnega poraza proti Mornarju v ligi ABA. Štiriinštiridesetletni Ljubljančan pravi, da bi bil z uspehom proti moštvu iz Bara začetek sezone pozitiven, spodrsljaj v dvorani Tivoli pa je tako pustil črno piko, ki jo bo težko pozabiti. A drugega kot to zmajem niti ne preostane, saj je danes na sporedu obračun proti Bayreuthu, nemškem predstavniku, ki v ligi prvakov še ne pozna poraza, v domačem prvenstvu pa s štirimi zmagami in dvema neuspehoma zaseda šesto mesto. »Bayreuth je nemško prvenstvo začel odločno in nanizal štiri zmage, zadnji tekmi pa izgubil proti Jeni in Frankfurtu. Moštvo je kakovostno, pri čemer najbolj izstopajo James Robinson, ki je lani igral za Igokeo, York Gabe, De'Mon Brooks, ki je bil na širšem seznamu naših želja pred sezono, Nate Linhart in egiptovski reprezentant Assem Marei. Igrajo solidno, a mi bomo v Stožicah storili vse, da pridemo do prve zmage v ligi prvakov, ki bi nam pomenila ogromno,« pravi Gašper Okorn.

Strateg zmajev priznava, da se njegovo moštvo trenutno v igri precej muči, kar je bilo vidno tudi v ponedeljek v slovenskem prvenstvu proti Hopsom iz Polzele, ki so vodili že za 16 točk, a nato v drugem polčasu podlegli Olimpijinemu pritisku. »Mučenje je posledica treh ključnih stvari, ki se pojavljajo v našem peklenskem ritmu tekem. Prva težava je, da nismo v procesu treninga, saj nam zmanjkuje časa za igro pet na pet s kontaktom. Drugič, ob kratki rotaciji pogrešamo kakovostno regeneracijo, in tretjič, nimamo kakovostne priprave na nasprotnika. Zaradi vsega naštetega trpimo. Zato je veliko improvizacije in ogromno prilagajanja,« je potožil Okorn in dodal, da so razmere za delo še težje kot lani. »Takrat ritem na začetku ni bil tako oster. Tudi če smo igrali dve tekmi v dveh dneh, smo nato imeli tri ali štiri dni miru, da smo se odpočili in kakšno stvar popravili. Letos tega ni. Pa saj je bila narejena primerjava med Olimpijo in prvaki lige NBA Golden State Warriors. Oni bodo od začetka NBA sezone do 20. novembra, ko za nas sledi reprezentančni premor, odigrali 13 tekem, mi pa v istem obdobju 12.«

Fibina liga prvakov, skupina C, 3. krog: AEK – Banvit 70:74 (Gašper Vidmar 12 točk za Banvit), Rosa Radom – Valencia 71:81, danes ob 18.30: Olimpija – Bayreuth, ob 20.30: Strasbourg – Estudiantes.