Če so po hišnih preiskavah, ki so jih konec maja opravili na petih lokacijah, kriminalisti sprva menili, da je Anton Balažek kot župan protipravno in brez javnega razpisa Turistični zvezi Lendava vabi nakazal okrog 72.000 evrov, so z nadaljnjim zbiranjem informacij ugotovili, da je turistični zvezi priskrbel dodatnih 52 tisočakov evrov in s tem občino domnevno oškodoval za 124.000 evrov.

Kriminalisti so se za hišne preiskave odločili potem, ko lendavska občinska uprava ni želela sodelovati s policijo, ki je letos spomladi preverjala poslovanje turistične zveze. To vodi predsednik lendavskega odbora SDS in občinski svetnik Janez Somi.

Občinski denar za turistično zvezo je bil v proračunu kot namenska sredstva zagotovljen že pred spornimi nakazili, vendar namenska sredstva občine lahko pridobi le pravna oseba, ki je od ministra, pristojnega za turizem (trenutno je to Zdravko Počivalšek), pridobila odločbo, s katero se ji podeli status za delovanje v javnem interesu na področju spodbujanja razvoja turizma. Odločbe Turistična zveza Lendava vabi, ki skupaj z občino skrbi za najvišji slovenski razgledni stolp, lendavski Vinarium, tedaj ni pridobila.

Balažek je tako po mnenju policije na podlagi programa pospeševanja razvoja turizma v Lendavi leta 2014 in 2015 v nasprotju z zakonom o javnih financah z najmanj tremi občani sklenil pogodbo o sofinanciranju turistične zveze. Več kot polovico spornega denarja naj bi v turistično zvezo spravil prav s pogodbo, sklenjeno z Janezom Somijem, datirano na dan 10. julij 2015. Na podlagi te pogodbe je turistični zvezi pomagal do 77.000 evrov.

Vodja okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti Žarko Bejek je potrdil prejetje ovadbe zoper lendavskega župana, prav tako pa nam je napovedal, da bo »zadevo obravnavalo okrožno tožilstvo v Murski Soboti« oziroma da primera ne bodo odstopili tožilstvu v katerem drugem kraju.

Tako Balažek kot tudi Janez Somi, ki je Turistično zvezo Lendava vabi prevzel leta 2015, sta maja zatrdila, »da je bilo vse, kar se tiče financiranja turističnega zavoda, zakonito«.