Med 6. oktobrom in 5. novembrom kraški gostinci razveseljujejo s tematskimi meniji oziroma jedmi (predstavljene so na spletni strani www.visitkras.info). »Kraško kuhinjo ponujajo v sodobni preobleki, takšno, kot jo današnji gost pričakuje, hkrati pa ohranjajo tradicionalne okuse in sestavine,« pojasni Tom Ločniškar iz Javnega zavoda Komenski Kras.

Letos sodeluje dvanajst gostincev: izletniška kmetija Ostrouška, turistična kmetija Vanesa Čotar Jež, gostilna Kobjeglava, Hiša posebne Sorte, Špacapanova hiša, restavracija Okusi krasa, Hotel & Casino Resort Admiral, turistična kmetija Toncevi, bistro Grad Štanjel, gostilna Skok, turistična kmetija Škerlj in biodinamična kmetija pri Kamnarjevih.

Mesec kraške kuhinje je, dodaja sogovornik, pred enaindvajsetimi leti nastal s ciljem ohranjanja in razvoja kraških jedi kot tudi promocije kraške kuhinje. »Vsako leto v mesecu sodelujejo restavracije, gostilne in turistične kmetije. Vsaj en krožnik mora temeljiti na izbrani jedi ali surovini, tako vsako leto znova poskrbimo za to, da pobrskamo po spominu, prelistamo nonine recepte in vključimo iznajdljivost kraških gostincev. Tako gradimo, razvijamo in ohranjamo značilno kraško kuhinjo, ki jo z veseljem in ponosom ponudimo gostom.«

Skrivnost dobre hrane se skriva v izbranih domačih sestavinah, ki jih Kraševci z ljubeznijo vzgajajo na svojih vrtovih, priljubljenost kraških dobrot opiše Ločniškar. »Kraška kuhinja je sezonska, obogatena s dišavnicami, divjimi rastlinami in sadjem. Vsak praznik ima svoje pecivo, zagotovo pa izstopajo kraški štruklji, potica in zavitek. Divjačino in jagnjetino tu pripravljajo na tisoč in en način. V hladnih dneh, ko brije burja, nas prijetno ogrejejo juhe in mineštre. Krasa pa ne moremo spoznati, dokler ne okusimo prave kraške jote, mineštre iz kislega zelja ali repe, krompirja in fižola.«

Slovenci smo zahtevni gostje

Neokrnjena narava, ohranjena kulturna dediščina, pristni domači okusi in vina, katerih karakter nastaja že v vinogradu (in ne šele v laboratoriju), so za nas Slovence nekaj povsem samoumevnega, ugotavlja sogovornik. Prav to nas uvršča med zahtevne goste. Redni obiskovalci Meseca kraške kuhinje so še Italijani, povečuje se tudi število avstrijskih in drugih tujih gostov.

Kulinarični užitki še zdaleč niso njihov edini cilj. Vsak letni čas namreč predstavi Kras v drugačni luči. »Jesen ga odene v rujne barve in morda je za marsikoga prav to najlepše. Da Kras res doživimo, se moramo spustiti v njegovo podzemlje – Škocjanske jame so odprte vse dni v letu, se sprehoditi po tipičnih kraških vasicah, kot je recimo Štanjel, obiskati Kobilarno Lipica, uživati v vinskih kleteh in se prepustiti gurmanskemu razvajanju kraške kuhinje,« nekaj namigov za doživetja našteje Tom Ločniškar.

Mesec kraške kuhinje se bo tudi letos končal z martinovanjem. »Na sežanskem koncu jo bodo razgibali tekači s tekaškim pozdravom jeseni. Štanjel bo gurmanske užitkarje ovil v omamne okuse vina in kraške kulinarike s celodnevno prireditvijo Štanjel in vino, kamor se bo iz Nove Gorice na martinovo mogoče pripeljati tudi z muzejskim vlakom. Program bo dopolnila umetniška tržnica, kraški gostinci pa bodo pripravljali martinove jedi. Večer bo glasbeno obarvan s Slovenskim oktetom (Štanjel) in skupino Mambo Kings (Sežana). Za obiskovalce Odprtih kleti bomo tudi letos poskrbeli z brezplačnimi vozovnicami za avtobusni prevoz 'skoči gor – skoči dol',« pestro martinovo soboto opiše Ločniškar.