O tem, kako naj potekajo zadnji dnevi pred nastopom na tekaškem tekmovanju leta, smo poklepetali z ustanoviteljem in direktorjem podjetja Pulz šport Blažem Kavčičem.

Kakšna je v tem tednu intenzivnost treningov v vaših vadbenih skupinah? Se strinjate, da so v tem času pomembni počitek, sproščanje in zdravo prehranjevanje?

V zadnjem tednu je zelo pomembna tudi mentalna priprava. Priporočljivi so sproščanje in krajši treningi za ohranjanje tistega, kar smo pridobili v prejšnjih mesecih. Vsekakor zadnji teden ni primeren za intenzivni trening, saj želimo na start priti spočiti.

Koliko je pravzaprav naš tek odvisen od priprav nanj in koliko od naših genetskih danosti?

Glede na to, da večina tekačev na maratonu ni profesionalnih športnikov, genetske danosti ne pomenijo kaj dosti. Seveda pa pomaga, če smo vitkejši in genetsko nimamo težav s preveliko težo. Morda le v tem primeru. Drugače pa gre v veliki meri za vložen trud v pripravo. No, saj je tudi pri profesionalnih športnikih tako. Geni pomagajo v zadnjih odstotkih.

Okrepčevalne postaje z vodo, napitki, sadjem, čokolado in še čim na daljših tekih lahko neizkušene tekače zavedejo. Kaj jim svetujete glede dovajanja tekočine in hrane med tekom?

Izjemno pomemben je reden vnos tekočine in prigrizkov, posebno če tečemo maraton. Na vsakem postajališču se okrepčajmo z nekaj požirki vode in malo čokolade oziroma s prigrizkom, ki nam najbolj ustreza v danem trenutku. Tekači naj ne čakajo, da bodo močno izčrpani in bodo potem naenkrat popili dva litra vode.

Je tek z bolečino nevaren? Kaj svetujete tekačem, ki med tekmovanjem začutijo bolečine v mišicah ali sklepih?

Pri daljših naporih je splošna utrujenost nekaj običajnega, pojavi se lahko tudi rahla bolečina, ki načeloma sodi zraven. Če pa ta bolečina ovira našo tehniko teka, moramo s tekom seveda čim prej prenehati, saj bomo sicer nepravilno obremenili sklepne strukture in naredili precej škode še tam, kjer je ni.

Kaj vse, glede na vaše izkušnje, žene tekače, da vztrajajo vso pot do cilja?

Dejavniki so različni, največkrat pa je to kar pozitivna trma.

Ali obstajajo kakšne tehnike premagovanja napora, ko bi zaradi utrujenosti najraje kar odnehal?

Ja, pravzaprav je dober trik, če mislimo na frekvenco rok. Ko smo utrujeni, skušajmo rahlo povečati frekvenco gibanja rok in noge bodo sledile. Včasih lažje pomislimo na roke, ki so pri daljšem teku manj utrujene kot noge. Ta nasvet je uporaben tudi pri premagovanju klancev.

Velik pomen ima tudi regeneracija po nastopu. Katera je najučinkovitejša?

Vsekakor se po prihodu v cilj ne ustavite popolnoma – tako boste zmanjšali kopičenje kisline v mišicah. Kasneje pa pomaga vse, kar malce pospeši krvni obtok v mišicah, ki so najbolj delale (torej v nožnih mišicah): masaža, knajpanje, rahel tek in hoja. Bolečine v mišicah bodo zaradi tega precej manjše, kot bi bile sicer. Vsekakor pa telo po daljših naporih potrebuje precej časa, da si popolnoma napolni zaloge glikogena, ki smo ga porabili, in obnovi vse obolelo tkivo. Načeloma naj bi po maratonu sledila vsaj dva tedna z več počitka in s prilagojenim načinom treninga.