Osma edicija bienala Brumen, ki prinaša pregled najkakovostnejše slovenske produkcije vidnih sporočil in se je v začetku oktobra začela z mednarodno konferenco v Kinu Šiška, je v Narodni galeriji dosegla vrhunec z razglasitvijo prejemnikov najvišjih nacionalnih oblikovalskih nagrad. Na podelitvi nagrad, ki je bila hkrati odprtje razstave, smo videli cvetober slovenske oblikovalske produkcije v preteklih dveh letih, saj se je na bienale uvrstilo 90 od prijavljenih 392 projektov. Ogledati si jih bo mogoče do 26. novembra.

Neustrašna mešanica zamisli

Veliko Brumnovo nagrado za odlično slovensko oblikovanje, ki ga je mednarodna žirija prepoznala kot najboljše na bienalu, je prejel Nejc Prah, in sicer za serijo plakatov Koordinate zvoka (Sanje o dopustu), namenjene mesečnim koncertom improvizirane glasbe v kavarni Pritličje. Izjemni so že v tem, da sicer plakati na koncertni dogodek poslušalce le redko vabijo z upodabljanjem epizod iz dolgočasnega vsakdana, denimo s sliko pomivanja posode ali jutranjo kopalniško rutino, a mednarodna žirija je ocenila, da je Prahova serija plakatov tudi v tem neustrašna, sicer pa tehnično raznolika presenetljiva mešanica zamisli, polna nadrobnosti, zavita pa je v zares izvirno in edinstveno oblikovalsko sporočilo. »Oblikovani so na način, ki na več ravneh spodbuja javnost, da z njimi stopi v stik; torej niso le barvne grafike, ki so za oko zabavne in dobro uravnotežene, temveč namigujejo na povsem nov način komuniciranja,« so še zapisali v utemeljitvi.

Oblikovalec, ki že vrsto let živi in dela v Ameriki, ob tem poudarja, da mu slovenska nagrada prav zaradi geografske odmaknjenosti pomeni še veliko več kot množica mednarodnih, ki jih je že prejel. »Redno hodim domov in spremljam slovensko oblikovalsko področje, a bi bil kljub svoji oddaljenosti rad del njega. To je bil tudi del motivacije za sodelovanje pri projektu Koordinate zvoka.«