Glede na novo francosko študijo, ki velja za največjo na temo govorjenja v spanju in njegove vsebine, sta besedi, ki so jo med spanjem največkrat uporabili sodelujoči v raziskavi, »ne« in kletvica »putain«, navajajo v Timesu. Besedi so sodelujoči med spanjem izgovorili kar 800-krat bolj pogosto kot budni. Nekateri so bili še posebej verbalno žaljivi. Študija je med drugim pokazala, da moški bolj pogosto govorijo v spanju kot ženske in uporabljajo več žaljivih besed.

Vzrok je lahko v preveliki stimulaciji živčnega sistema

Govor v spanju je ena od številnih parasomnij oziroma motenj spanja. Mednje spadajo tudi hoja v spanju in nočne more.

»Glede na moje izkušnje je to mogoče povezati s preveliko stimulacijo živčnega sistema, kar je lahko posledica pretirane uporabe digitalnih naprav pred stanjem, ali prevelikega vnosa kofeina v telo,« je povedala dr. Nerina Ramlakhan, terapevtka za spanje in avtorica knjige Fast Asleep, Wide Awake. In kot poudarja Ramlakhanova, »te vrste obnašanja se lahko pojavljajo pri ljudeh, ki so do sebe zelo zahtevni, so perfekcionisti, toda pogosto ne povedo tistega kar mislijo, temveč to tiščijo v sebi. Ko gredo spat, se to izlije v spanju.«

Neumnosti zmedenega uma

Ideja, da bi lahko razkrili posameznikove najgloblje skrivnosti, medtem ko spi, je precej privlačna. Obstajajo celo aplikacije, ki snemajo govor med spanjem (Sleep Talk Recorder tako posamezniku omogoča, da posname svoja pogosto smešna nočna mrmranja). Toda, ali lahko posameznik v spanju prizna umor? Ali da ima ljubimca?

Profesor Jim Horne, nekdanji direktor Loughboroughove raziskovalne ustanove za spanje in avtor knjige Sleeplessness, pravi, da ne bi smeli dati preveliko težo temu, kar govorimo v spanju. »Govorjenje v spanju se pojavlja med našim zelo rahlim spancem,« pravi Horne. »Posameznik gre iz lahkega v globok spanec in po 70 do 90 minutah, gre v fazo spanca, ko sanja, kar spet ponovi po 90 minutah.« Govorjenje v spanju tako ni povezano s sanjami, temveč s fazo rahlega spanca, ko naše misli tavajo in kjer asociacije igrajo pomembno vlogo. Govor v spanju so pravzaprav neumnosti našega zmedenega spanja.

Govorjenje v spanju lahko nakazuje na stres

Govorjenje v spanju se bolj pogosto pojavlja pri otrocih, večina ljudi pa ga sčasoma preraste, čeprav ima določeno vlogo pri tem tudi genetika.

»Anksioznost in stres sta pogosto vzrok za govorjenje v spanju«, pravi Horne. »Tisti, ki govorijo v spanju na splošno s tem odražajo neke vrste skrbi, ki jih težijo. Menim, da je najbolje, da ne posvečamo preveč pozornosti govoru v spanju in vsebino govora ne vzamemo resno.« Vsekakor pa lahko govorjenje v spanju nakazuje na to, da je »tisti, ki pogosto govori v spanju, najverjetneje precej anksiozen in ne bi bilo slabo, če bi odkril, kaj ga teži«.