Še večje so težave z igralnimi površinami v nižjih ligah. Tako je sredi septembra zaradi poplavljenih igrišč odpadlo kar pet od osmih tekem v drugi ligi ter večina v tretji in medobčinskih ligah. Rekorder po številu preložitev je drugoligaš Zarica z že kar tremi prestavljenimi tekmami na domačem igrišču v Kranju, ki ni primerno za igranje tekem že domala ob vsakem dežju. Klubi v nižjih ligah se zatečejo k preložitvi tekme tudi iz preventivnih razlogov, saj bi z eno tekmo na razmočenem igrišču za naslednje tekme preveč uničili igralno površino, na kateri ne igrajo le članska moštva, ampak tudi vse mlajše selekcije. Ker se prvoligaška sezona konča 16. decembra, lahko pride do preložitev tudi zaradi preveč snega.

Klubi v veliki večini primerov niso lastniki športnih objektov, na katerih trenirajo in tekmujejo. Lastniki so občine, zato so klubi le najemniki, ki na njih ne smejo izvajati nobenih posegov. Od vodstev nogometnih klubov je odvisno, kako močni in spretni so v prepričevanju županov, da investicije uvrstijo v občinski proračun. Najnovejši pozitiven primer so Domžale, kjer je predsednik kluba Stane Oražem porabil veliko let in energije, da je občina Domžale vložila pol milijona evrov v novo drenažo in igralno površino na stadionu. Če so bile v minulih letih na objektu ob Kamniški Bistrici ob vsakem večjem dežju razmere primerne za vaterpolo in so tekme odpadale, so letos že dvakrat odigrali tekme kljub obilici padavin.

A težava prve lige niso le igralne površine, ampak stadioni nasploh, na katerih ni pokritih tribun ali žarometov, ki jih nimata dva prvoligaša. Daleč najslabši je razpadajoči stadion v Kranju, Ankaran pa igra tekme v Dravogradu. Primer dobre prakse je Aluminij, a je največja razlika v tem, da lastnik objektov ni občina, ampak nad vsem bedi klub, ki ga uspešno že več kot 20 let vodi Zvonko Jevšovar. V Kidričevem so letos zgradili pokrito tribuno, žaromete pa postavili v partnerstvu, da so po tretjino denarja prispevali klub, glavni sponzor Talum in Nogometna zveza Slovenija (NZS). Ker je NZS obljubila plačilo svojega deleža v letih 2018 in 2019, je klub najel kredit. Športni park v Kidričevem tako tudi tržijo za priprave tujih klubov, v njem je imela svoj vadbeni center tudi slovenska reprezentanca, dokler ni bil zgrajen center na Brdu pri Kranju.