To, da je bila tako majhna udeležba, je sicer res sramota za državljane in preplah za demokracijo. Upam, da bodo analitiki nekoč naredili pravo analizo vzrokov in bodo politiki spoznali svoje napake, zmote, svojo odtujenost, svoj nemar za ljudi in vse, kar bi še lahko vplivalo na to, da je udeležba vsakokrat manjša in manjša. Samo ne utrujajte nas s tem, da je bilo na dan volitev slabo vreme, lepo vas prosim, ne podcenjujte ljudi.

Upam, da bodo mediji v naslednjih dneh predvolilne kampanje za drugi krog nevtralni, objektivni in predvsem, da bodo na soočenjih od kandidatov zahtevali zjasnitev o njihovih stališčih, ki so za to državo pomembna, ki so uprta v prihodnost. Takšnih, ki bodo nakazovala, kakšno držo, kakšna ravnanja naj bi zagovarjala Slovenija do vprašanj, ki so vsak dan bolj aktualna doma, v Evropi in svetu: nedemokratična demokracija, revščina, razslojenost, grožnje miru, podnebne spremembe, zagotavljanje zdravega življenja, omejevanje kriminala, delovanje prava, človekove pravice…

Čas je za novo kulturo politike, čas je, da se ljudem vrne zaupanje v državo. Pravzaprav bi lahko rekli tudi, da zmanjkuje časa za neumnosti vseh vrst.

Slavko Cimprič, Ljubljana