Potem ko se je že zdelo, da bo Finec v rdečem dirkalniku ostal tretji kljub pritiskom Verstappna, je mlademu Nizozemcu tri zavoje pred koncem uspelo izvesti drzen manever in prehiteti tekmeca. A se je tretjega mesta po prihodu v cilj veselil le nekaj minut; vodstvo dirke je namreč ocenilo, da je pri prehitevanju zapustil stezo in s tem pridobil neupravičeno prednost, in mu dodelilo pet sekund kazni, to pa je Verstappna potisnilo na četrto mesto, Finca pa nazaj na tretje.

Na posnetkih je jasno vidno, da je Nizozemec kršil pravila, a je bil kljub temu po dirki javno zelo kritičen do prisojene kazni, saj naj bi tovrstne odločitve po njegovem mnenju »ubijale šport«. Hkrati je navijače pozval k bojkotu velike nagrade ZDA naslednje leto.

»Za nami je odlična dirka, toda takšne neumne odločitve ubijajo šport. Resnično upam, da navijačem to ni bilo všeč in da naslednje leto ne bodo prišli. Pravila bi morala biti povsem jasna; torej da ni dovoljeno dirkališča zapustiti na nobenem delu proge,« Verstappna povzema Guardian.

Mlademu Nizozemcu je v bran stopil tudi trikratni svetovni prvak Niki Lauda, a sodeč po odzivih in posnetkih je jasno, da problem pravzaprav ni v tem, ali je Verstappen dejansko krajšal ovinek, temveč nekonsistentno kaznovanje dirkačev zaradi podobnih manevrov.