O novem zasedanju regionalnega parlamenta so se na današnjem srečanju dogovorili predstavniki katalonskih strank. Sejo je minuli konec tedna napovedal voditelj regionalne vlade Carles Puigdemont, potem ko je španska vlada naznanila načrt odstavitve regionalne vlade in izvedbo novih volitev.

Datum seje je danes sporočil predstavnik vladajoče koalicije Lluis Corominas, ki pa se je izogibal omembi neodvisnosti in je zagotovil, da je namen seje razpravljati o odgovoru na uporabo 155. člena španske ustave, poroča španski časnik El Pais.

Nova seja bi namreč vladajočim separatistom dala možnost za enostransko razglasitev neodvisnosti, s čimer grozijo vse od izvedbe referenduma 1. oktobra.

Španski protiukrepi v petek

Katalonske regionalne oblasti so referendum izvedle kljub prepovedi španskih sodišč. Glede na navedbe katalonske vlade se ga je udeležilo 43 odstotkov volilnih upravičencev, od katerih jih je 90 odstotkov podprlo neodvisnost. Nasprotniki odcepitve so glasovanje v pretežni meri bojkotirali.

Španska vlada se je za ukrepanje v skladu s 155. členom ustave odločila poseči, ker katalonska regionalna vlada ob izteku postavljenega ultimata minuli teden ni privolila v končanje prizadevanj za neodvisnost. Španski senat naj bi predloge vlade potrdil v petek.