Slovenski nogometni trener Matjaž Kek navkljub četrtemu porazu v hrvaškem prvenstvu ostaja trdno v sedlu Rijeke. Po novem spodrsljaju na domačem igrišču z Osijekom je upravi kluba ponudil odstop, a je predsednik Damir Mišković odločno zatrdil, da Keka ne bi zamenjal niti po desetih porazih.

Plebiscitarna podpora med navijači

Matjaž Kek se je na Reko preselil pozimi 2013. Odtlej je trikrat osvojil naslov hrvaškega podprvaka, v minuli sezoni pa mu je uspel šampionski podvig z osvojitvijo dvojne krone. Podpisal se je pod premierno državno lovoriko Rijeke, ki je prekinila enajstletno vladavino zagrebškega Dinama. Matjaž Kek je na Kvarnerju postal nogometni kralj in eden najbolj cenjenih tujih trenerjev v zgodovini hrvaškega nogometa. Nezanemarljivi so tudi mednarodni uspehi Kekove Rijeke, saj se je trikrat uvrstil v skupinski del evropske lige. V tem mesecu je bil do sodnikovega podaljška na pragu velikega remija na San Siru proti Milanu, pred slabim tednom dni pa je prepričljivo osvojil Dunaj.

Manj uspešno gre klubu z Rujevice v hrvaškem prvenstvu. Rijeka ima po trinajstih krogih že šest točk zaostanka za vodilnim Dinamom, s katerim se bo v soboto popoldne pomerila v Zagrebu. Moštvo po štirih porazih na začetku ligaške sezone izgublja tekmo za naslov hrvaškega prvaka, Matjaž Kek pa je s ponujenim odstopom po nedeljskem zdrsu z Osijekom, ki je slavil že na drugi medsebojni tekmi letos, prižgal alarm. »Preveč porazov se je nabralo tako zame kot za Rijeko. Nikdar ne bežim od svoje odgovornosti, zato je prav, da se pogovorim z vodstvom kluba,« je Matjaž Kek povedal hrvaškim novinarjem. Mariborčan je v minuli sezoni prvi poraz doživel šele maja, od julija do oktobra letos pa se jih je na 23 tekmah nabralo že osem.

Potres na Reki ni trajal dolgo. Damir Mišković je v predsedniškem nagovoru podprl Keka in zagotovil, da njegov položaj ni ogrožen: »Rijeka dobro igra, vendar nima sreče. Ob dobrem ozračju bo spet vse po starem. Ne bomo zganjali panike, saj je Osijek dvakrat ustrelil proti našim vratom in obakrat zadel. Še naprej verjamem Keku, zato sem prepričan, da nam bodo igralci dali še veliko razlogov za zadovoljstvo. Četudi bi v soboto izgubili proti Dinamu, bo Kek ostal na klopi Rijeke.« Slovenski trener ima skorajda plebiscitarno podporo med navijači reškega kluba, saj ga je v anketi spletnega portala Index podprlo 83 odstotkov med več kot 15.000 sodelujočimi, ki so oddali glas.

Je Kek že doživel vrhunec na Reki?

V hrvaški prvi ligi po trinajstih krogih letošnje sezone niso zamenjali še niti enega trenerja, kar se v zgodovini tekmovanja še ni zgodilo. Mediji poročajo, da razpoloženje v Rijeki »ni idilično«, vse več je tudi argumentov, da je Matjaž Kek na Rujevici že doživel vrhunec, ko je tako v prvenstvu kot pokalu ugnal Dinamo. Del javnosti meni, da Rijeka tudi zaradi prevetritve igralskega kadra ne more ponoviti sanjske sezone 2016/17, obenem pa ne gre pozabiti, da se je Kek medtem znašel na seznamu želja Nogometne zveze Slovenije, ki išče naslednika Srečka Katanca.

Predsednik zveze Radenko Mijatović se bo ravno ta teden sestal z Matjažem Kekom, ki je Slovenijo pred sedmimi leti popeljal na svetovno prvenstvo v Južni Afriki. Kot kažejo vmesni časi, ima največ možnosti za prevzem selektorske funkcije Tomaž Kavčič, ki se je kot zadnji med kandidati izpostavil v javnosti in ugajal s konkretnimi odgovori na novinarska vprašanja. Nobeno presenečenje ne bo, če bo Mijatović že do konca oktobra javnosti predstavil novega selektorja.