Tri točke bodo Mariboru zalegle za prvenstvo. Učinkovit(ejš)a igra pa po krutem porazu z Liverpoolom še vedno ne. Razpoložena Dare Vršič in Jasmin Mešanović, prvi mariborski strelec te sezone, sta bila proti Ankaranu dovolj samo za en zadetek. »Odziv fantov je bil takšen, kot je moral biti. Zelo sem zadovoljen s pristopom,« je komentiral trener Darko Milanič.

Vijoličasti so nemudoma želeli pokazati, da naj jim Liverpool ne bi prišel do živega. Ampak Ankaranu, ki je moral nastopiti v mariborskih dresih, ker so bili njihovi preveč podobni domačim, je Maribor lahko ponudil le navezo Vršiča in Mešanovića. »Mislim, da je to najina prva skupna tekma. Ni še maksimum, pričakujem pa, da se bom z vsemi ujel,« je razmišljal Dare Vršič, asistent Mešanoviću za peti zadetek ubogljivega in upornega bosanskega napadalca. Taktika Vlada Badžima, ki je gol upravičeno označil za kardinalno napako na sredini, je bila precej uspešna, saj je vijoličastim prepustil le igro na bokih, kjer pa Mitja Viler in Martin Milec padata v formi.

»Če bi bili bolj konkretni pred golom, bi lahko odnesli več,« je Vlado Badžim lahko obžaloval drugi polčas in zapravljen strel Vinka Cerovca, ko je imel Maribor z rombom sicer več prostora, gibljivega Damjana Boharja, ki je zadel vratnico, ne pa tudi razpoloženih strelcev. V Ljudskem vrtu tako v tem koledarskem ostajajo pri le eni zmagi z več kot golom razlike. »Moral se bo boriti za svoje mesto v ekipi,« je Milanič pojasnil, zakaj v kadru ni bilo Liora Einbroma. Ni edini, Mariboru po poškodbi Luke Zahovića še vedno manjka serijski strelec.

Načrt Goričanov, da bi Domžalam pobegnili za šest točk, je postajal realen, ko je Nwabueze že v 6. minuti prestregel podajo, se otresel Husmanija in matiral Milića. Ko je v nadaljevanju poskusil še enkrat, kmalu zatem pa s podarjeno žogo v prodor krenil še Žigon, se je zdelo, da imajo Novogoričani tekmo pod nadzorom. A se je kmalu po neizkoriščeni priložnosti, nekje po pol ure igre, pobuda začela seliti v domžalske noge in od tu naprej so se kazali prvi znaki končnega razpleta. »Zadetek nas ni vrgel iz tira, odziv ekipe je bil ustrezen. Želeli smo imeti pobudo v igri, kar nam je uspelo,« je poudaril domžalski trener Simon Rožman. Preobrat se je začel v 36. minuti, ko je prvi domžalski podajalec Balkovec za izenačenje asistiral Alvirju, na začetku drugega polčasa pa še Ibričiću. Slednji se je nato izkazal še v vlogi podajalca za drugi zadetek Alvirja, ki je že dvajset minut pred koncem »zaprl« tekmo. Vse tri zadetke so gostje dosegli s strelom z glavo, kar pomeni, da so Goričani spet padli tam, kjer se je zdelo, da so strnili svoje vrste, torej v zadnji obrambni liniji. »Številni igralci niso bili na ustreznem nivoju. Smo pa izgubljali koncentracijo pri provokacijah s sodnikom,« je na enega od segmentov derbija opozoril domači trener Miran Srebrnič. Sodnik Ponis je v razmaku nekaj minut nervozne končnice prvega polčasa podelil vseh šest rumenih kartonov, enega tudi na goriški klopi Filipoviću. »Po vodstvu smo prepustili niti igre gostom in nismo bili več dovolj konkretni. Res pa je, da tudi Domžalčani sprva niso imeli izrazitih priložnosti, dokler ni višja sila vzela stvari v svoje roke. Tekma za analizo in za pozabo,« je zagrenjeno pripovedoval goriški kapetan Miha Gregorič, medtem ko je trener Srebrnič opozoril: »Ne smemo pasti pod takšen vpliv, igralci se ne smejo pustiti sprovocirati.« Medtem ko so v domačem taboru premlevali ključne trenutke derbija, so bili v gostujočem veseli predvsem dejstva, na katero je opozoril nekdanji Goričan Matija Širok: »Končno smo naredili dober rezultat tudi v gosteh in zato je ta zmaga pomembna.«

Aluminij je po zasuku slavil v Celju, tekma med Krškim in Rudarjem zaradi razmočenega igrišča ni bila odigrana, Olimpija pa je že v petek s 3:0 ugnala Triglav.