V času, ko je Slovenija vstopala v EU in Nato, sem bil zaveden z idejami, s katerimi so nas državljane preslepili; isto bi se dogajalo tudi s Katalonci. Govorili so, tako predstavniki EU kot naši politiki, da bodo državljane EU povezovale temeljne vrednote, kot so človeško dostojanstvo, svoboda, demokracija, solidarnost, pravni red in mir. Razen miru se nič od teh temeljnih vrednot ni uresničilo. Namesto EU državljanov je EU postala skupnost kapitala v spregi s politiko.

Zato se ne smemo čuditi polni podpori španski vladi z vrha EU, kar je dobro opozorilo Kataloncem, kaj v resnici EU je. Izjava predsednika evropskega parlamenta Tajanija se glasi: »Bilo bi dobro, če katalonska vlada ne bi razglasila neodvisnosti, saj ne bi bil nihče za to. Nihče v Evropi ne bi mogel sprejeti neodvisnosti. Nihče ne bo vladi v Kataloniji stal ob strani.« Ta izjava dokazuje, da je vodstvo EU daleč od državljanov Unije. Mislim, da še zdaleč nisem osamljen, ko pravim, da podpiram Katalonce in njihovo željo po osamosvojitvi. In da jim bom stal ob strani.

Odkar so nas pokvarjeni politiki EU in SLO »vstopili« v EU, se je kakovost življenja in dela drastično poslabšala. Državljani nimamo prav nobene možnosti vplivati na dogajanje v EU. Taka, kot je, koristi izključno kapitalu, predvsem v Nemčiji, uvedba evra prav tako koristi samo Nemčiji. To je dobro nakazal in utemeljil profesor Damijan. Če hočemo preživeti, moramo nujno razmisliti o naši vlogi v območju evra in v Natu, ki je v primežu neuravnovešenega ameriškega predsednika oziroma ameriškega vojaškega kapitala. Tako blizu pogubne svetovne vojne, kot smo zdaj, še nismo bili. Ta bo vsekakor vključevala atomsko orožje, ki bo pogubno za naš planet.

Antoniu Tajaniju in »našim« evropskim poslancem, z izjemo Igorja Šoltesa in Tanje Fajon, sporočam, da se počutim prevaranega kot državljan EU in zato njihove izjave mojega mnenja ne zastopajo in v mojem imenu ne morejo govoriti. Butaste razlage pravnikov, da je imela Slovenija drugače od Katalonije pravno podlago za odcepitev, pa so tako in tako popolnoma odveč.

Zdravko Petrič Kostanjevica na Krki