V prvem krogu predsedniških volitev je Borut Pahor dobil tri odstotne točke manj od polovice vseh glasov, zato bodo šli volilci 12. novembra še enkrat na volišča. V dodatnih treh tednih kampanje bo Pahorja izzival Marjan Šarec, ki je prejel malo manj kot četrtino glasov.

Pahor je svoj rezultat ocenil kot zelo spodbuden in opozoril, da je bil dosežen v okoliščinah, ko je nezaupanje do politike zelo veliko. »Menim, da bom zmagal na teh volitvah, vendar se bo treba truditi, tako kot je običajno v življenju, vse do konca. Usmeril bom vse svoje moči v to, da ljudi prepričam, da sem najboljši predsednik za naslednjih pet let,« je dejal.

Drugega kroga volitev se je seveda veliko bolj razveselil Marjan Šarec. Ponosen je, da je zbral pogum in ni »sedel doma ter kritiziral«, ampak je kandidiral in prestal kampanjo, čeprav se je soočal z zmerjanjem. Glede drugega kroga je napovedal nadaljevanje »v smeri navzgor«, pred drugim delom kampanje, ki bo po njegovi oceni zanimiva, pa si bo danes vzel čas za počitek. »Če se na začetku zaženeš, te zmanjka v finišu,« je povedal takoj, ko je postalo jasno, da bo treba volilno kampanjo podaljšati za tri tedne. Volilna udeležba na predsedniških volitvah je bila že drugič nižja od 50 odstotkov in je s 43,54 odstotka najnižja do zdaj. Kandidati in komentatorji volitev pa so nam za slabo udeležbo ponudili zelo različna pojasnila, od vsebinskih do vremenskih.

Tiste, ki so od blizu spremljali predsedniško kampanjo, je še najbolj presenetil rezultat Romane Tomc. Kandidatka SDS je prejela 13,74 odstotka glasov, kar je sicer manj od podpore, ki jo uživa njena stranka, vendar več, kot so kazale volilne napovedi.

SDS se ne opredeljuje

O tem, koga bo podprla v drugem krogu, se Romana Tomc ni želela izreči. Na to vprašanje je odgovoril predsednik SDS Janez Janša, ki je dejal, da se strinja s predsednikom Socialnih demokratov Dejanom Židanom, ki je ocenil, da je »škoda denarja za drugi krog«. Za razliko od Židana, ki podpira Pahorja, je Janša dodal, da je denarja škoda, ker je izbira v drugem krogu slaba. Bilo bi sicer zelo presenetljivo, če glasov večine volivcev, ki so včeraj obkrožili Romano Tomc, v drugem krogu ne bi dobil Borut Pahor.

Ljudmila Novak je dobila malo več glasov kot jih je na zadnjih parlamentarnih volitvah dobila stranka NSi, katere predsednica je. Vendar v njeni stranki niso skrivali razočaranja. Veliko bolj zadovoljen je bil Andrej Šiško, ki je prejel več kot dva odstotka glasov. Malo več kot 1,7 odstotka glasov sta prejela koprski župan Boris Popovič in Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje in kandidatka vladajoče SMC. Kandidatka SLS Suzana Lara Krause je prejela 0,77 odstotka glasov, kandidatka Gibanja za otroke in družine Angelca Likovič pa 0,58. Neveljavnih glasovnic je bilo 5350 ali 0,72 odstotka. Podatki sicer še niso dokončni, saj je preštetih 99,90 odstotka glasovnic

Šiško prepričal mariborske volivce

Podrobnejši pregled rezultatov po volilnih okrajih kaže, da so Boruta Pahorja najbolj odločno podprli na skrajnem severovzhodu države; v volilnem okraju Murska Sobota je zbral kar 62,45 odstotkov glasov, v lendavskem pa 58,11 odstotkov. Marjana Šarca je največ volivcev podprlo tako rekoč v domači občini, v kamniškem volilnem okraju je zbral kar 58,77 odstotkov glasov, v obeh domžalskih pa nekaj čez 39 odstotkov. Ti volilni okraji so tudi edini na ravni države, kjer je Šarec odločno premagal Pahorja. Romano Tomc, ki se je po volilnih rezultatih prebila na tretje mesto, so najbolj podprli v prvem škofjeloškem volilnem okraju, kjer je zbrala prepričljivih 20 odstotkov glasov ter v okraju Ljubljana- Vič Rudnik IV, kjer je prepričala podoben odstotek volivcev. Ljudmila Novak je največ volilvcev prepričala v okrajih Ribnica in Logatec, v prvem je zbrala 12,1, v drugem pa 10,5 odstotka glasov. Podoben odstotek glasov je zbrala tudi v škofjeloškem okraju.

Andrej Šiško je, presenetljivo, v vseh mariborskih okrajih uspel zbrati med 4,5 in celo do 6 odstotkov glasov; daleč največ v volilnem okraju Maribor 7, kar 6,88 odstotkov glasov, s čimer se je uvrstil na skoraj neverjetno četrto mesto za Pahorjem, Šarcem in Tomčevo. Za primerjavo, Novakova je v tem okraju zbrala 6,47 odstotka glasov.