Španski premier je pojasnil, da ne bodo ukinili avtonomije Katalonije, temveč samo suspendirali regionalno vlado pod vodstvom Carlesa Puigdemonta. Njene pristojnosti bodo prenesli na osrednjo vlado v Madridu. Na prihodnjih regionalnih volitvah v Kataloniji Puigdemont po besedah španskega premierja ne bo smel nastopiti, niti ne bo smel predlagati kandidatov.

Gre za ukrepanje v skladu s 155. členom ustave, po katerem se je vlada odločila poseči, ker katalonska regionalna vlada Carlesa Puigdemonta ob izteku postavljenega ultimata ni privolila v končanje prizadevanj za neodvisnost.

Kot je po seji, ki je trajala več kot dve uri, dejal Rajoy, je bila uporaba 155. člena ustave neizbežna, čeprav vlada tega ni želela. Pojasnil je, da vlada ni imela izbire, ker je katalonska vlada delovala enostransko in v nasprotju z zakonodajo, ko je 1. oktobra izvedla referendum o neodvisnosti Katalonije.

Puidgemont gre najprej na proteste, potem bo Rajoyu sporočil odgovor

Puigdemont se bo na odločitev vlade v Madridu odzval drevi ob 21. uri, je sporočila regionalna vlada v Barceloni. Puigdemont je v četrtkovem pismu španski vladi sicer napovedal, da bo v primeru nadaljnjega zaostrovanja ukrepov španske vlade proti Kataloniji uradno razglasil neodvisnost.

Predsednik katalonske vlade se bo pred tem v Barceloni udeležil za pozno popoldne napovedanih protestov. Na njih naj bi protestirali proti odločitvi sodišča, ki je v ponedeljek odredilo pripor za voditelja dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije - Jordija Cuixarta iz združenja Omnium Cultural in vodjo Katalonske narodne skupščine (ANC) Jordija Sancheza.