Nogometaši v prvi ligi so vstopili v drugo tretjino prvenstva. Največ zanimanja vlada za drevišnjo tekmo v Ljudskem vrtu, ki bo razkrila, kakšne posledice je v vrstah Maribora pustilo sedem prejetih golov od Liverpoola. Vijoličasti imajo veliko srečo z razporedom, saj je zadnjeuvrščeni Ankaran tekmec po meri, da zacelijo rane s kopico golov. Derbi bo v Novi Gorici, kamor prihajajo ambiciozne Domžale, za katere pravice nastopa še vedno nima Agim Ibraimi, lahko pa bi zaigral Andraž Kirm. A tudi Goričani imajo močna aduta v vezistu Alenu Džuzdanoviću, ki je bil skoraj dve leti odsoten zaradi hude poškodbe kolena, in ameriškem napadalcu nigerijskih korenin Kyrianu Nwabuezeju.

Ko so Kranjčani preživeli silovit nalet Olimpije v uvodnih desetih minutah in se je z dvema obrambama odlikoval vratar Džafić, so dobili samozavest in težišče igre prenesli na sredino igrišča. Ljubljanski ritem je po četrt ure razbila poškodba vodje napada Vombergarja (mišica), ki je idealen igralec za takšno tekmo z veliko predložki z boka. Pri rezervistu Benku je bilo očitno, da mu manjka samozavesti. Gostje so bili agresivni, veliko so tekli, Olimpija pa zaradi kopice majhnih napak po oddajanju žoge nikakor ni uspela povezati igre, da bi goste zbila v kazenski prostor in jih prisilila v napako v prvem polčasu. Ko je Triglav po prihodu iz slačilnice postajal vse bolj ambiciozen, je Olimpija na račun individualne kakovosti Savića in Alvesa z lepima zadetkoma v treh minutah razrešila vse dvome o zmagovalcu. Gola sta bila olajšanje za navijače, ki so sodniku Mertiku očitali dve nedosojeni enajstmetrovki ter z aplavzom pozdravili vstop Kronavetra in tretji gol Bajrića.

CELJE – ALUMINIJ danes ob 13. uri, sodnik: Sagrković

Oba kluba sta pri navijačih velika dolžnika, saj sta zadnji ligaški zmagi dosegla konec avgusta, ko je Celje premagalo Ankaran, Aluminij pa z veliko športne sreče Triglav.

Trenerja Dušan Kosič in Slobodan Grubor sta pod velikim pritiskom. Celjani so po štirih remijih in porazu v prvenstvu med tednom sicer v prvi tekmi četrtfinala slovenskega pokala s 4:1 premagali Muro, vodilni klub druge lige. Ligaška podoba Celjanov je popolnoma drugačna od pričakovanj, saj je imel Kosič kot trener Olimpije sloves trenerja, ki igra lep in všečen nogomet z veliko goli. Na celjski klopi je izkupiček dva gola na petih tekmah, je pa remiziral z vodilnima Olimpijo in Mariborom. Očitno se je v letih na selektorskih klopeh mlajših reprezentanc preobrazil v trenerja z obrambnim slogom brez tveganja, zato je njegov zbir zgolj štirih točk še enkrat slabši od predhodnika Petroviča.

Aluminij je padel v negativno serijo treh porazov zapored, za nameček mu v pokalu ni uspelo premagati drugoligaša Krke. Težava Aluminija je obramba, saj sploh nimajo centralnih branilcev. Na položajih štoperjev po sili razmer igrata bočni branilec Nemanja Jakšić in vezist Sanin Muminović, v lanski sezoni drugi asistent lige z desetimi podajami za gole Matic Vrbanec pa je levi bočni branilec.

Verjetni postavi – Celje: Jurhar, Vidmajer, Travner, Džinić, Brecl, Pišek, Žinko, Požeg Vancaš, Dangubić, Štraus, Lupeta. Aluminij: Kovačić, Lukanc, Muminović, Jakšić, Vrbanec, Mesec, D. Mensah, Krajnc, Tahiraj, I. Mensah, Nunić. Naš namig: 1.

GORICA – DOMŽALE danes ob 15. uri, sodnik: Ponis

V zadnjih krogih so Goričani igrali po sistemu zmaga – poraz. Dva so vknjižili, oba s kandidatoma za naslov prvaka, ki bosta očitno imela na vrhu lestvice svoje prvenstvo. Ampak prav tako zanimiv bo tudi boj za zadnjo stopničko zmagovalnega odra, za katero naj bi bila najresnejša kandidata prav kluba Gorica in Domžale. Projekcije pred sezono sicer niso upoštevale Rudarja, ki je trenutno upoštevanja vreden tekmec in lahko dodatno zaplete boj za prvega zasledovalca vodilnih Olimpije in Maribora. Morebiten poraz v Novi Gorici bi Domžalčane (začasno) izločil iz troboja, dodatno pa se lahko konkurenca zaostri ob morebitni jutrišnji zmagi Krčanov nad Velenjčani.

Trenutni položaj na lestvici daje sicer Goričanom najboljše izhodišče, saj se lahko z zmago utrdijo na tretjem mestu, kar bi bila v vseh pogledih obetavna naložba v nadaljevanje jeseni. Argumentov, ki govorijo v njihov prid, imajo kar nekaj, eden izmed njih je Američan nigerijskih korenin Nwabueze, ki bi lahko postal novi Eleke, veliko si obetajo od vrnitve Džuzdanovića, kompaktnejša postaja obramba. Domžalčani prihajajo na krilih visoke zmage nad Ankarančani, toda tudi z nizom treh zaporednih tekem z Goričani, na katerih niso zmagali, ob zadnjem obisku v Športnem parku marca letos je bilo 3:1.

Verjetni postavi – Gorica: Sorčan, Celcer, Lipušček, Kavčič, Škarabot, Žigon, Kolenc, Kapić, Osuji, Filipović, Nwabueze. Domžale: Milić, Melnjak, Klemenčič, Dobrovoljc, Širok, Husmani, Franjić, Vetrih, Hodžić, Alvir, Ibričić. Naš namig: 1.

MARIBOR – ANKARAN danes ob 20.20, sodnik: Goričan

Glave gor. To je mantra, ki jo po (pre)visokem evropskem porazu z Liverpoolom poudarjajo v Ljudskem vrtu. »Tako slab dan lahko imajo samo veliki zmagovalci, šampioni v kontinuiteti, kot so naši igralci,« sporoča športni direktor Zlatko Zahović. Ukrepal je, podaljšal pogodbo za leto dni z Marwanom Kabho. Toda vijoličaste čaka dokazovanje predvsem na domačem igrišču.

»Od vloge favorita ne bežimo, vemo pa, da nam gre v gosteh boljše,« Darko Milanič ne beži od dejstva, da sta Celje in Triglav iz Maribora nazadnje odnesla 0:0. »V napadu nam je zmanjkalo natančnosti, tu moramo biti boljši,« recept ponuja Milanič, ki mu ne gre na roko, da ne ve, kdaj bo lahko računal na vnovič poškodovanega Luko Zahovića. Kljub temu pri vijoličastih, ki imajo v Marcosu Tavaresu in Jasminu Mešanoviću zdaj spet le dva klasična napadalca, ne razmišljajo, da bi pripeljali koga, ki ni vezan s pogodbo. Milanič bo tako rešitve moral najti takoj za napadalno linijo, kjer se ponuja Dare Vršič.

Vlada Badžima zmaga Liverpoola nemara skrbi še bolj kot Mariborčane, povrhu je dokončno ostal brez Erika Glihe, ki je odšel k italijanskemu drugoligašu Avellinu. Ankarančani so na zadnjih dveh tekmah prejeli devet golov in precej skazili svojo krstno zmago nad Triglavom.

Verjetni postavi – Maribor: Handanović, Milec, Rajčevič, Billong, Viler, Vrhovec, Pihler, Ahmedi, Kramarič, Tavares, Mešanović. Ankaran Hrvatini: Bužan, Delgado, Škvorc, Badžim, Primc, Burkić, Pahor, Nkama, Klapan, Cerovec, Meledje. Naš namig: 1.

KRŠKO – RUDAR jutri ob 19. uri, sodnik: Borošak

Oba kluba sta v minulem krogu končala zmagoviti niz. Krčani so izgubili pri Triglavu, ker so preveč lagodno vzeli tekmo z zadnjeuvrščenimi Kranjčani. Velenjčani so klonili doma z Mariborom, potem ko jim je v drugem polčasu zmanjkalo sape. Jutri zvečer se bosta oba kluba skušala vrniti na pot osvajanja točk. Krško je nočna mora za Rudar, ki je premagal Posavce v devetih tekmah le enkrat. Trener Rudarja Marijan Pušnik je ob analizi tekmeca spoznal, da mora za uspeh ustaviti srbsko-hrvaško navezo Miljan Škrbić, Tonći Mujan in Marin Jurina, ki je v letošnji sezoni dosegla kar 16 od 20 golov Krškega. Od tega jih je polovico prispeval prvi strelec lige Škrbić. A tudi Krčane čaka garanje v obrambi, saj je vodja velenjskega napada Mary znova začel zabijati gole, potem ko se je sprijaznil, da so ga menedžerji le zavajali z obljubami o velikem prestopu v tujino in bo vsaj do zime še ostal v Velenju.

Verjetni postavi – Krško: Zalokar, Šturm, Ejup, Krajcer, Jakolič, Mujan, Jovanović, Balić, Jurina, Mandić, Škrbić. Rudar: Pridigar, Pušaver, Vasiljević, Vuklišević, Pišek, Antonov, Tučić, Trifković, Bolha, Črnčič, Mary. Naš namig: 2.