Vlada Mira Cerarja je 2. marca lani presenetila samo sebe, ko je spremenila svojo prvotno odločitev, zapisano v aktu o ustanovitvi družbe Slovenski državni gozdovi (SiDG), da bo sedež družbe v Ljubljani. Na 77. redni seji si je zaradi politične trgovine med koalicijskim trojčkom premislila in za sedež SiDG na presenečenje mnogih določila Kočevje. V Ljubljani – v najetih prostorih Smelta – je le oddelek za nepremičnine, ki pa ga aktualni direktor SiDG Zlatko Ficko zdaj prav tako seli v Kočevje. Najemnino v Smeltu je s 1. novembrom odpovedal, dvanajst zaposlenih na tem oddelku pa deset dni pred izselitvijo še vedno ni obvestil, kje bodo njihovi novi delovni prostori. Delavci so prepričani, da gre za deložacijo.

Ure in ure na poti ali iskanje nove službe?

»Oddelek za nepremičnine bomo iz Ljubljane preselili v Kočevje. Če je podjetje v Kočevju, morajo biti vse ključne službe tukaj, kajti podjetje, ki nima srca v tej zgradbi, ima težave pri delovanju. Oddelek za nepremičnine, ki se ukvarja z nakupi in prodajo gozdov, bo zato prišel v Kočevje, del tam zaposlenih lahko ostane v ljubljanski poslovni enoti SiDG, ki ima sedež v Trzinu, glavnina pa mora biti na sedežu podjetja. Če se iz Kočevja v Ljubljano vsak dan vozi v službo dva tisoč ljudi, ne bo nič narobe, če se jih bo dodatnih pet iz Ljubljane vozilo v Kočevje,« je maja letos v pogovoru za naš časopis napovedal Zlatko Ficko.

Toda večina zaposlenih na oddelku za nepremičnine SiDG se že v službo v Ljubljano vozi z vseh koncev države, zato bodo samo za pot do novega delovnega mesta v Kočevju in nazaj nekateri na dan porabili tri ure ali več, če se bodo vozili s svojim avtom, če bodo uporabljali javna prevozna sredstva, pa je to skoraj misija nemogoče. V službo v Kočevje se je iz Velenja vsak dan vozil tudi Borut Meh, bivši pooblaščenec za finance v SiDG, vendar je po letu dni obupal. »Naporna in dolgotrajna vožnja je bila eden poglavitnih razlogov, da sem se odločil za odhod iz SiDG,« nam je pojasnil Meh. Zaposleni na oddelku za nepremičnine se bojijo, da je Fickov namen njihove preselitve v Kočevje prav ta, da bi tudi oni obupali in dali odpoved, direktor in njegovi najtesnejši sodelavci pa bi imeli tako še bolj na stežaj odprta vrata za nemoteno zaposlovanje sebi lojalnih ljudi. Opozarjajo tudi, da delo z nepremičninami terja posebna znanja in da takih, ki jih imajo, ni veliko na trgu, zato se lahko oddelek za nepremičnine sesuje, to pa utegne povzročiti velike težave celemu podjetju.

Najemna pogodba za nove prostore še ni podpisana

SiDG v Kočevju gostuje v stavbi Gozdnega gospodarstva Grča, in sicer ima v najemu pritličje in prvo nadstropje, v drugem nadstropju so drugi najemniki. Direktor Grče Stojan Rovan nam je povedal, da je Zlatko Ficko izrazil željo po dodatnih prostorih v drugem nadstropju. To željo so v Grči upoštevali pri pripravi predloga nove najemne pogodbe s SiDG, ki pa je Ficko do včeraj še ni podpisal. Kje se je zataknilo, nam ni uspelo izvedeti.

Vprašanja smo SiDG poslali v ponedeljek, 16. oktobra, vendar odgovora še niso uspeli pripraviti. Zanimalo nas je, ali bodo tudi zaposlene z oddelka za nepremičnine preselili v poslovno stavbo GG Grča, ali imajo veljavno najemno pogodbo, kolikšna je najemnina v Ljubljani in kolikšna bo v Kočevju, so na območju kočevske občine na voljo kadri, ki imajo dovolj znanja in izkušenj s prometom z zemljišči, da bi lahko nadomestili delavce, ki bi se morebiti odrekli dolgotrajni vožnji v Kočevje in bi dali odpoved. Zanimalo nas je tudi, koliko ljudi se na sedež SiDG vsak dan vozi zunaj občine Kočevje, kolikšni so mesečni stroški za njihov prevoz…