Derbi bo vse prej kot običajen, saj se bo prvič v zgodovini italijanskega prvenstva primerilo, da si bosta nasproti stali ekipi, ki sta v uvodnih osmih tekmah skupaj osvojili kar 46 točk. Vodilni Napoli in njegov najbližji zasledovalec Inter se bosta srečala že 142., z izidom 63:45 v zmagah pa je uspešnejši klub iz Milana. Ta je kar 16-krat slavil zmago z 2:1, kar je tudi najpogostejši medsebojni izid. Črno-modri so v uvodnih osmih krogih sicer zbrali že 22 točk, kar jim je nazadnje uspelo pred 15 leti. Razloge za uspešen začetek gre nemara iskati v odsotnosti evropskih tekem, zaradi česar imajo časa za pripravo na nasprotnike na pretek. O čem podobnem lahko v Neaplju le sanjarijo, kar priznava tudi njihov trener Maurizio Sarri.

»Nekdo v ligi se je pošteno uštel, ko je sestavljal tekmovalni razpored. Nemogoče je, da v soboto igramo z Romo, tri dni pozneje z Manchester Cityjem, štiri dni za tem pa še z Interjem. Ko bomo decembra odigrali zadnjo tekmo skupinskega dela lige prvakov proti Feyenoordu, nas nekaj dni pozneje čaka še obračun z Juventusom. Za ekipo, ki predstavlja Italijo v Evropi, to ni dobro,« je bil ostrega jezika Maurizio Sarri.

A peklenski razpored vsaj za zdaj v vrstah Napolija še ni pustil večjih posledic, saj bodo proti Interju lovili že svojo deveto zaporedno prvenstveno zmago. Po letu 1929 je v Italiji tako uspešno v sezono krenila le še Roma pred štirimi leti. Še bolj je impresiven podatek, da so Neapeljčani – upoštevajoč lansko sezono – v prvenstvu dosegli že 13 zaporednih zmag, nazadnje pa izgubili 25. februarja. Njihov zmagovalni niz je tako celo tretji najboljši, saj sta od njega s 15 oziroma 17 zaporednimi zmagami uspešnejša le še Juventus (sezona 2015/2016) in Inter (2006/2007).

Tako Sarri kot trener Milančanov Luciano Spalletti pred tekmo večjih težav s sestavo ekipe ne bi smela imeti. Pri gostih bodo zaradi poškodbe pogrešali le hrvaškega napadalca Marcela Brozovića, medtem ko je pri domačih pod vprašajem nastop Lorenza Insigneja.

Danes ob 19. uri bo na stadionu Poljud odigran tudi največji hrvaški derbi med Hajdukom in Dinamom iz Zagreba. Čeprav Splitčani po 12 odigranih krogih za velikim tekmecem zaostajajo že za osem točk, pa so se v dalmatinskem klubu včeraj pohvalili, da so za tekmo že prodali vse vstopnice za severno tribuno. »Če bomo fizično tako dobro pripravljeni kot proti Levskemu, Bröndbyju in Evertonu, nas bo zelo težko premagati. Mislim, da ne bo igralca, ki ne bo dal vseh 100 odstotkov od sebe. Vsi se zelo dobro zavedajo pomembnosti obračuna,« je pred tekmo optimističen trener Hajduka Joan Carrillo.