Zakaj pa dve proslavi? Nas spet razdvajajo? Preden pridemo do dvorane, nas obvestijo, da je prostora samo za 1200 ljudi in da imajo prednost tisti, ki so na seznamu. Moram poudariti, da so hoteli sprva narediti proslavo samo za petičneže ali po domače za elito. Zunaj na dežju je ostalo še veliko privržencev, ki bi se proslave radi udeležili. Za monitor ni bilo poskrbljeno, razen na državni proslavi. Moram iskreno povedati, da je ogled proslave organizirala ZZB Nova Gorica.

Priznati moram, da sem ponosen na nastopajoče. Proslava je bila odlična, v zraku se je čutila pozitivna energija. Posebno me je prevzel govor Janeza Stanovnika, ki je bil izbrisan. Prve proslave niso neposredno prenašali po TV, medtem ko je bil ob 20. uri neposreden prenos druge na TV 1. Zakaj dve proslavi? Zakaj petek, in ne sobota? Je to zanikanje vrednot NOB? Zakaj prepoved rdeče zvezde na državni proslavi? Veliko je zakajev, bolj malo odgovorov.

Zakaj so nas peljali na Kostanjevico na ogled grobnice Burbonov in francoskih kraljev? Kakšno zvezo ima to z vrednotami NOB in s proslavo? Je ZZB zavedena ali pa se iz svojih članov norčuje? Neki prijatelj mi je dejal: so vas tudi pokropili? Kot upornika in skojevca me zanima, zakaj nas niso peljali na Trnovo pogledat spomenika 9. korpusu in 2400 partizanom, ki so padli za svobodo slovenskega naroda. Sprašujem se tudi, kdo je izdal direktivo, da se sname zastava z rdečo zvezdo, ki so jo izobesili zavedni borci na bloku?

Veliko je takih vprašanj. In na njih bi moral nekdo odgovoriti, kajne gospod Tir Turnšek? Če odgovorov ne veste, nemudoma zapustite mesto predsednika ZZB. Kot drugo pa, prevetrite svoje vrste, kajti vse bolj se mi dozdeva, da so v naših vrstah vrinjenci, ki povzročajo zmedo in razkol.

Igor Bricelj, Ljubljana