»Z vsemi sredstvi smo se skušali izogniti težki situaciji,« je poudaril španski premier. »Vendar boste razumeli, da je državi in vladi EU težko gledati nespoštovanje pravne države z izvedbo referenduma,« je dodal španski premier Mariano Rajoy.

Januarske regionalne volitve naj bi bile del izrednih ukrepov, ki naj bi jih španska vlada uvedla ob načrtovani začasni odpravi avtonomije Katalonije. Cilj ukrepov mora biti »ponovna vzpostavitev normalnosti, pravne države in samouprave«, sta se po poročanju španskega časnika El Diario strinjala Rajoy in Pedro Sanchez.

Dogovor o predčasnih volitvah v Kataloniji je danes za nacionalno televizijo potrdila tudi predstavnica socialistov Carmen Calvo. Španska vlada bo predvidoma v soboto na izrednem zasedanju odločila, s kakšnimi konkretnimi ukrepi namerava ustaviti načrte katalonskih oblasti za razglasitev neodvisnosti.

Gre za ukrepanje v skladu s 155. členom ustave, po katerem se je vlada odločila poseči, ker katalonska regionalna vlada Carlesa Puigdemonta ob izteku postavljenega ultimata ni privolila v končanje prizadevanj za neodvisnost. Konkretne ukrepe mora potrditi še senat, kjer ima Rajoyeva Ljudska stranka večino. To naj bi se zgodilo do konca oktobra.

V Rajoyevi stranki so sicer nakazali, da imajo katalonski »separatisti« še vedno čas, da se odrečejo svojim prizadevanjem za neodvisnost in se tako izognejo odpravi avtonomije Katalonije.