Ni še povsem jasno, ali gre morda samo še za eno najnovejših dietnih norosti ali pa novo motnjo prehranjevanja, dejstvo je, da alkoreksiji podlega vse več mladih. Gre za metodo, po kateri se predvsem mlada dekleta izogibajo kalorični hrani in kalorijam, ki jih v telo nato vnesejo z alkoholom. Ta namreč vsebuje veliko (praznih) kalorij. Pogosta praksa med dekleti, ki se odločijo za to metodo, je, da med tednom štejejo kalorije, preskakujejo obroke, celo stradajo in se nato med vikendom močno opijajo. Neka študija je pokazala, da se tendence alkoreksije kažejo celo pri 60 odstotkih študentk.

Tovrstno obnašanje pa ni omejeno zgolj na mlade. Strokovnjakinja za motnje prehranjevanja in nutricistka Rhiannona Lamberta pravi, da je to vedenje precej značilno za današnjo kulturo, v kateri je zunanji videz izjemno pomemben. Meni, da so za priljubljenost tovrstnih restriktivnih diet z neprestanim štetjem kalorij delno krivi tudi zvezdniki, ki velikokrat podprejo še tako nore diete.

Lambertava je med drugim povedala, da med simptome alkoreksije spadata tudi prenažiranje med pitjem alkohola in nato »čiščenje«, slednje z namenom, da bi se znebili odvečnih kalorij. »Kombinacija »čiščenja« in zlorabe alkohola je zelo nevarna in lahko povzroči dolgotrajno škodo telesu,« je poudarila in dodala, da dolgotrajno tovrstno početje lahko privede do okvare jeter in bolezni srca. Osiromašena hrana pa bo prav gotovo privedla do pomanjkanja vitaminov in mineralov.

Alkoreksija zaenkrat še ni priznana kot motnja prehranjevanja, čeprav se v tovrstnem obnašanju kažejo anoreksične tendence.