»Na podlagi opazovanj verjameva, da sva odkrila potencialni vzrok disleksije,« je povedal eden izmed avtorjev Guy Ropars z Univerze v Rennesu. Postavitev diagnoze je enostavna, je dodal, potrebno je le pogledati človeku v oči.

Dislektiki imajo celice v očeh razporejene v ujemajoča se vzorca. To bi lahko povzročilo zmedo v možganih, ki tako sprejemajo zrcalne slike, sta v znanstveni dnevnik Proceedings of the Royal Society B zapisala avtorja raziskave. Pri nedislektičnih ljudeh pa so celice urejene nesimetrično, kar omogoča, da signal dominantnega očesa prevlada, skupaj s signalom šibkejšega pa v možganih ustvarjata čisto sliko, sta še pojasnila.

Avtorja sta izpostavila tudi odkritje zamika med prvotno ter zrcalno sliko v nasprotni hemisferi možganov - deset tisočink sekunde - ki jim je omogočila razvoj metode za odpravo zrcalne slike z uporabo LED lučke.

Dislektiki so med branjem delali t. i. zrcalne napake. Zamenjevali so črke, ki se jih da prezrcaliti, kot sta na primer b in d. Ekipa raziskovalcev pa je z uporabo LED lučke, ki utripa tako hitro, da je s prostim očesom ni moč zaznati, uspela izbrisati eno od slik v možganih, medtem ko so disleksični poskusni udeleženci raziskave brali. Slednji so jo poimenovali čarobna lučka, a kot je povedal Ropars so potrebne še nadaljnje raziskave za potrditev učinkovitosti te metode.

Z disleksijo se na svetu sicer spopada okoli 700 milijonov ljudi, kar je desetina svetovne populacije