V soboto, 28. oktobra, bo v okviru tekmovanj potekalo prvenstvo Slovenije v uličnem teku za osnovne (2 km) in srednje šole (3,5 km), dan pozneje pa državno prvenstvo v polmaratonu. V soboto bodo prireditelji pripravili tudi promocijski tek (600 m in 1600 m), Lumpi tek (200 m) in Fun tek (3,5 km). Vse tekaške preizkušnje se bodo začele na Slovenski cesti med hotelom Cubo in Uršulinsko cerkvijo, cilj bo na Kongresnem trgu.

Trasa bo potekala v središču mesta in njegovi okolici, četrtič pa bo preizkušnja na najdaljši razdalji potekala v enem samem krogu. V nedeljo se bo tek na 10 km začel ob 8.30, teka na 21 in 42 kilometrov pa ob 10.30.

Predsednik organizacijskega odbora Andrej Razdrih se je še enkrat dotaknil lanskega zapleta, ko so štirje tekači v zaključku napačno zavili in odtekli dodatnih 800 metrov, ob tem pa ostali brez rekorda. Meni, da je bila denarna kompenzacija prava rešitev. »Dva od tistih štirih tekačev sta se letos spet prijavila in računamo, da bosta uspešno odtekla maraton.« Razdrih je poudaril, da so povabili vse najboljše slovenske maratonce, ki so se opravičili in udeležbi odpovedali.

Močna konkurenca iz tujine

Gabrijel Ambrožič, zadolžen za vrhunske tuje atlete, pravi, da je tekaška zasedba najmočnejša do zdaj, saj sta med prijavljenimi dva tekača s časom na 42 km z 2:05. »Absolutno je letošnji cilj nov rekordl«. Dodal je, da so pripravili boljše denarne nagrade tako za zmagovalca, morebitnega rekorderja, kot tudi zmagovalca državnega prvenstva v polmaratonu in absolutnega zmagovalca 21-kilometrske razdalje.

Organizatorji so za tekače in po enega spremljevalca za oba tekmovalna dneva zagotovili brezplačen prevoz z vsemi avtobusnimi linijami mestnih avtobusov, če pokažejo startno številko ali akreditacijo. Parkirati bo možno na parkiriščih na Dolgem mostu, Barju in v Stožicah ter se z avtobusom pripeljati v center, kjer bodi skupaj z okolico številne zapor cest.

Lani sta na maratonski razdalji zmagala Kenijca Laban Mutai (2:09:16) in Purity Changwony (2:29:31). Na pol krajši razdalji sta slavila Peter Lamovec (1:07:51) in Sonja Roman (1:17:50), oba sta postala državna prvaka na 21-kilometrski razdalji. Na 10 kilometrov sta bila prva Blaž Grad (31:44) in Laura Stauber (37:14).