Če se kot uporabnik kapljic za oči vedno znova sprašujete, ali ste res tako nerodni, da ne morete zadeti očesnega zrkla in ste mokri po vekah in vam tekočina steče celo po licih, potem je odgovor: ne, niste. Kapljice so enostavno prevelike. Toda slaba novica je, da zdravilo, ki si ga brišete z obraza pomeni strošek. Strošek, ki je posledica (ne)premišljeno zasnovane embalaže, ki odmerja velikost kapljice. In tega se farmatcevtske družbe zavedajo, vendar ne ukrepajo. Zaradi prevelikih kapljic le-te preplavljajo oči in tako gre dobršen del v nič. In medtem ko pri nizkocenovnih zdravilih niso ustvarjeni veliki stroški, pa je povsem drugače pri dražjih, so poudarili na spletni strani neodvisnega medija ProPublica. Recimo pri zdravilu za glavkom, kjer je za bolnika vsaka kapljica dragocena, saj stane na stotine dolarjev

Poslovni interesi pred potrebami bolnikov

Odpadki močno frustrirajo zdravnike specialiste, ki se ukvarjajo z zdravljenjem glavkoma. Med njimi je tudi dr. Alan Robin, katerega pacienti se trudijo, da bi drago zdravilo za glavkom v obliki kapljic trajalo čim dlje. Robin je pozval farmacevtske družbe, naj najdejo rešitev in oblikujejo embalažo, ki bo omogočala doziranje manjših kapljic, vendar brez uspeha.

»Niso jih zanimali ljudje, njihove finančne zmožnosti ali kaj za njih stroški zdravil pomenijo,« je povedal Robin, oftalmolog iz Baltimoreja in profesor na Medicinski fakulteti Univerze v Michiganu.

Farmacevtska podjetja so v preteklosti že opravila raziskave, ki so pokazale, da bi lahko bilo manj odpadne količine pri uporabi pričujočih zdravil in uporabniki bi lahko privarčevali.

V 90-letih so na primer znanstveniki v enemu največjih podjetij za zdravljenje in nego oči, Alconu Laboratories, razvili tako imenovano mikro-kapljico. Takrat se je Robin posvetoval z znanstveniki glede novega odkritja, in povedal, da so bolniki majhne kapljice lahko vstavili v oči varno in učinkovito, brez razlitja tekočine na druge dele obraza. Toda, namesto, da bi odkritje mikro-kapljice pomemben prodor, je inovacija podlegla poslovnim interesom na škodo bolnikov.