39-letni nemški krilni center se bo v noči na četrtek s svojo ekipo Dallas Mavericks v domači dvorani meril z ekipo iz Atlante, za katero igra njegov rojak Dennis Schröder, ki naj bi bil njegov naslednik, a je jasno, da bo težko dosegel podobne uspehe. Nowitzki je bil med drugim najkoristnejši igralec lige NBA leta 2007, štiri leta kasneje pa je z Dallasom postal prvak najmočnejše lige na svetu. Tisto sezono je bil izbran za najboljšega igralca končnice.

Za nameček mu je uspelo nekaj zares nepojmljivega, saj na večni lestvici lige NBA po doseženih točkah zaseda šesto mesto, kot Neameričan pa je seveda daleč pred vsemi. Dosegel je že več kot 30.000 točk, glede na visoko povprečje (21,7 točke na tekmo) pa bi lahko v sezoni ali dveh na petem mestu te lestvice dohitel celo Wilta Chamberlaina, za katerim zaostaja 1.159 točk.

Leta se poznajo, a želje ne manjka

Nowitzki ima občutek, kot bi v ligi začel igrati šele pred kratkim, toda od poletja 1998 so osebni treningi počasi, a vztrajno postali čedalje bolj naporni za telo. »Res postaja težje, toda ko se tekma začne in začutim vzdušje, sem vedno znova pripravljen. To bo vedno zabavno.« Ker na jutranjih treningih občasno deluje malce okorno, si ga nekoliko privoščijo mlajši soigralci, ki za 213 centimetrov visokega Nemca v šali pravijo, da je videti kot »velika mumija«.

Cilj za ekipo iz Dallasa je sicer znova uvrstitev v končnico, saj so ekipe na zahodu izredno močne; zase pa Nowitzki pravi, da bo igral dokler se bo počutil dobro. »Še vedno rad tekmujem, tako da bomo videli, kako se bo izšlo. Svoje cilje si zastavim za eno leto naprej,« njegove besede povzema Deutsche Welle. »Lani sem se počutil dobro in se odločil za še eno sezono, ob tem pa želim biti še naprej učinkovit.«