Tožba o odvzemu premoženja nezakonitega izvora je bila predsedniku SDS in poslancu Janezu Janši vročena danes ob 15.20 na njegovem delovnem mestu v prostorih državnega zbora, so sporočili z ljubljanskega okrožnega sodišča. Paket s tožbo in prilogami so pustili pri osebi, ki je v parlamentu pooblaščena za sprejemanje pošte. Vročitev je verjetno izvedel zasebni vročevalec, ki ga je v ponedeljek predlagalo tožilstvo. Pred tem je bil sodni kurir po navedbah sodišča spomladi neuspešen, prvi zasebni vročevalec, ki so ga angažirali, pa je delo zavrnil, ker poslovno sodeluje z bratom naslovnika Rajkom Janšo.

Na sodišču jim ni uspelo

Janši so danes pošto poskušali vročiti že dopoldne, ko je prišel na ljubljansko sodišče zaradi naroka v tožbi stranke SDS proti državi zaradi domnevnega vpliva procesa Patria na volitve leta 2014, ko je moral Janša nekaj tednov pred volitvami v zapor. S paketom v rokah je uslužbenec sodišča Janšo čakal pred sodno dvorano, nato pa je do njega stopil še, ko je pred vhodom v sodno palačo dajal izjavo za novinarje. Janša je obakrat prevzem paketa zavrnil.

Tako sodnemu vročevalcu kot novinarjem je dejal, da je bila po njegovem mnenju tožba vročena že 18. maja s tako imenovano fikcijo vročitve oziroma nadomestno vročitvijo. »To pošiljko so mi že vrgli pod poštni nabiralnik, zato sem pričakoval, da se bodo stvari odvijale naprej,« je dejal. Sodni kurir je Janši tožbo takrat očitno odložil na prag hiše, kar je v nasprotju z zakonom, vendar je Janša na spletnem omrežju twitter objavil fotografijo paketa, kar po mnenju pravnih strokovnjakov šteje kot dokaz, da je bil vročen. »Tukaj se sodišče spreneveda, zato da bi cel cirkus premaknili čim bližje volitvam,« je Janša povedal danes dopoldne.

Janša ima zdaj trideset dni časa za odgovor na tožbo, nato pa mora sodišče v treh mesecih razpisati glavno obravnavo. Če bi tožba za vročeno štela že 18. maja, bi se glavna obravnava že začela.

SDS: S procesom Patria smo bili naklepno oškodovani

Današnji prvi narok v sojenju zaradi tožbe SDS proti državi ni bil izpeljan v celoti. Zaslišanje Janše je bilo prestavljeno na 13. december, saj se nobeni od strank v postopku ni iztekel rok, da odgovori na navedbe druge strani.

SDS državi v tožbi očita, da so slovenska sodišča Janšo naklepno obsodila v primeru Patria, čeprav naj bi bilo jasno, da obtožbe o sprejemu obljube podkupnine ni mogoče utemeljiti. Pri tem naj bi vplivala na izid volitev leta 2014, zato SDS zahteva 886.257 evrov odškodnine.

Pravobranilstvo očitke zavrača, a danes njegova predstavnica argumentov še ni predstavila. Odvetnik SDS Franci Matoz pa je navedel, čigava pričanja želijo slišati in zakaj. To so osebe, ki naj bi slišale posredna ali neposredna priznanja sodnikov, da je bil proces Patria zarota proti Janši oziroma SDS. Poleg njih Matoz predlaga zaslišanje tudi nekaterih pravnikov, ki so kritični do odločitev sodišč: nekdanjega ustavnega sodnika Matevža Krivica, sedanjega ustavnega sodnika Klemena Jakliča ter profesorja na zasebni fakulteti za državne in evropske študije Mateja Avblja.