Samooklicani kalifat teroristične skupine Islamska država (IS) izginja. Po izgubi Faludže, Palmire in julija letos milijonskega Mosula so ji sirski uporniki zdaj iztrgali še Rako, ki jo je IS leta 2014 razglasila za svojo prestolnico. Kalifat je tako izgubil 80 odstotkov ozemlja, potem ko je še predlani zasedal tretjino Iraka in Sirije. To pomeni tudi konec Islamske države, če jo razumemo kot projekt vzpostavitve kalifata z ozemljem, vlado, davki in vojsko.

Nejasna usoda veliko denarja

Vendar pa je IS še zelo močna s svojimi izpostavami na Filipinih, kjer so se ji pridružili uporniški muslimani, v Indoneziji, Afganistanu, Jemnu, Libiji, Nigeriji in na Sinaju, od koder je nedavno poletela raketa na Izrael. Lahko bi rekli, da so ugodne razmere za širjenje IS (torej kaos in nestabilnost) zdaj nastale na območju Kirkuka, kjer je izbruhnil konflikt med Kurdi in osrednjo iraško vlado. Ne nazadnje naj bi imela IS še vedno veliko denarja, saj obstaja velik razkorak med vsotami, ki jih je pridobila – tudi ob osvojitvi Mosula leta 2014 – in vsotami, ki jih je porabila. Ob teh velikih neporabljenih zneskih se nekateri celo sprašujejo, ali ni IS kriminalna združba, ki se skriva za islamistično ideologijo.

Za zdaj ima IS še nekaj ozemlja na vzhodu Sirije na območju mesta Deir ez Zor, a s severa pritiskajo Kurdi, ki jih podpirajo Američani, z juga pa sile Bašarja Al Asada, ki jih podpirajo iranska pehota in ruske zračne sile. Nekateri v tem že vidijo, kakšna bo prihodnja etapa sirske državljanske vojne.

Težave po porazu IS

Zdaj se je izkazalo, da je bila strategija Zahoda pravilna in da za poraz IS ni bilo treba poslati kopenskih sil zahodnih držav, kot so nekateri zahtevali od zahodnih vlad. Dovolj sta bila zahodna podpora iz zraka in opiranje na domače sile, ki so jim na terenu pomagali ameriški, francoski in britanski specialci. Že tako sta Sirija in Irak versko konfliktni območji in bi bilo preveč, če bi se vmešali še »kristjani« z Zahoda.

V bojih za Rako, ki so trajali več kot štiri mesece, naj bi umrlo 3200 ljudi, od tega okoli 1200 civilistov. Predvsem je bil to boj mož na moža. Če so imeli v bojih za Rako napadalci premoč v zraku, je bila prednost IS v tem, da je imela samomorilske napadalce. Nenavadno pa je, da so v Demokratičnih silah Sirije v zadnjem tednu okoli 300 bojevnikom IS dovolili, da so skupaj z več tisoč civilisti zbežali iz Rake. Menda je šlo za dogovor med samimi Sirci. Tako so na koncu ostali samo tuji bojevniki IS. Ni znano, kaj je zdaj z njimi.

Pred evropskimi državami je zdaj problem, kako naj ravnajo s svojimi državljani, ki jih bodo kot nekdanje bojevnike IS prijeli. Problem so tudi njihovi indoktrinirani žene in otroci. Sicer je IS rekrutirala člane med 90 različnimi nacijami po svetu, največ na milijon prebivalcev med Belgijci in Tunizijci.

Problem, ki je nastal, je tudi v tem, da je toliko različnih botrov, ki podpirajo boj Sircev in Iračanov proti IS. Turki na primer niso veseli padca Rake, ker so pri tem imeli glavno vlogo Kurdi, ki bi tako lahko imeli veliko sklenjeno ozemlje.