Dve leti sta pretekli, odkar je ameriško podjetje MegaBots izzvalo japonsko podjetje Suidobashi Heavy Industries na spopad velikanskih robotov. »Mi imamo velikanskega robota, vi imate velikanskega robota, veste, da se mora zgoditi, izzivamo vas na dvoboj!« se je takrat glasil ameriški izziv. Minulo noč je bilo čakanja konec in svetovno občinstvo si je lahko končno ogledalo, kako bi bil videti dvoboj, ki ga sicer poznamo predvsem in japonskih animejev in znanstvene fantastike.

Ameriška ekipa je na dvoboj prišla z dvema robotoma. Manjšim Iron glory, ki je bil zgrajen za dvoboje na daljavo, in precej večjim 12-tonskim stvorom Eagle Prime. Slednji je bil zgrajen za robotsko rokoborbo, podjetje MegaBots pa je za njegovo izdelavo na pomoč poklicalo tudi ljubitelje velikanskih robotov ter na kickstarterju zanj zbralo več kot 500 tisoč dolarjev. Skupno naj bi stal kar 2,5 milijonov dolarjev.

Japonska ekipa je na dvoboj prišla s predelanim robotom Kuratas, ki ga lahko od leta 2013 prek Amazona kupite za le nekaj več kot 900 tisoč evrov. Medtem ko je prodajni Kuratas namenjen zabavi, je bil predelani Kuratas nadgrajen za deljenje hudih udarcev s svojo levo pestjo.

Dvoboj, ki ga je bilo mogoče ponoči spremljati na platformi za predvajanje igranja videoiger twitch, posnetek pa je na ogled prek youtuba, je potekal po pričakovanjih. Bolj kot kaj drugega je spominjal na dvoboje velikanskih tovornjakov, na svoj okus pa so prišli predvsem tisti, ki imajo radi hrup in titansko merjenje konjskih moči.

Po dvoboju so se na spletu pojavile tudi nekatere kritike na račun prenosa. Številne je namreč zmotila slaba predstava komentatorjev, ki sta še posebej proti koncu na nepotreben način poskušala vnesti nekaj dodatne drame, ki pa je izpadla precej (slabo) zaigrana.

Če bi šlo za prenos finalnega dvoboja velikanskih robotov na olimpijskih igrah 2028, bi bilo razočaranje večje. Ker pa je jasno, da je šlo zgolj za zabavno promocijo koncepta velikanskih dvobojev, nismo tako zelo razočarani. Še posebej, če pobudnikom dejansko uspe iz tega narediti nov šport, z jasnimi pravili in kategorijami po teži.