Koalicijski kolegi ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc imajo še vedno zadržke do usmerjanja ortopedskih operacij v center MD Medicina. Po današnjem koalicijskem vrhu tako ni jasno, kdaj in kako bo vlada odločila o bodoči vlogi ljubljanskega zasebnega centra.

Vse manj soglasij za popoldansko delo pri sosedu

Zdravstvena ministrica je minuli teden ponovno predlagala, naj vlada omogoči operacije v MD Medicina, ki bi bile del enkratnega programa za skrajšanje čakalnih dob. Namesto dobrih 400 posegov iz prvotnih načrtov bi jih bilo zdaj približno pol manj. Zatrdila je, da so pri drugih javnih bolnišnicah in koncesionarjih preverili, ali bi lahko opravili dodatne posege, a ti ne bi mogli sprejeti vseh pacientov. Minuli teden je vlada odločitev odložila, slab teden kasneje pa v koalicijskih DeSUS in SD predloga zdravstvenega resorja še vedno ne podpirajo.

Svet UKC Ljubljana medtem še vedno ni odločil o popoldanskem delu zaposlenih v centru MD Medicina, potem ko so avgusta izdajanje soglasij za takšno »gostovanje« začasno zamrznili. V bolnišnici ocenjujejo, da bi lahko v primeru ortopedije dejavnost sosednjega zasebnega centra zanje predstavljala škodljivo konkurenco. To bi veljalo, če bi MD Medicina po novem opravljal operacije v okviru javnega zdravstva, kliničnemu centru pa bi zdravstvena blagajna plačala manj operacij, kot bi jih zmogel opraviti. »Za ortopedijo je nedvomno, da je kar nekaj preteklih let predlagala povečanje javnega programa, vendar do tega ni prišlo,« je svetu zavoda sporočil generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač. Zaradi nejasnosti glede dovoljenj in obsega odobrenega programa za MD Medicina pa po Kopačevem mnenju še ni mogoče presoditi, ali zasebnik (že) konkurira ljubljanskemu UKC.

Gorenšek: Tudi drugi so imeli možnost

V največji slovenski bolnišnici so napovedali, da bodo sproti spremljali status in dejavnost MD Medicina. Svet bolnišnice bo o soglasjih za delo pri drugih delodajalcih – tudi v MD Medicina – predvidoma presojal prihodnji teden. Na zadnji seji so bile pred svetniki tri vloge za takšno delo, na predzadnji pa v petih primerih soglasja za delo pri zasebniku v Bohoričevi ulici niso izdali. Po zadnjih podatkih lahko v MD Medicina dela 28 zdravnikov iz UKC Ljubljana.

»Zakaj je problem ravno v MD Medicina? Zaposleni v UKC Ljubljana lahko delajo v drugih zasebnih centrih s koncesijo, ki so že med izvajalci enkratnega dodatnega programa za skrajševanje čakalnih dob,« se o ravnanju članov sveta zavoda UKC Ljubljana sprašuje direktor MD Medicina Matevž Gorenšek. Z vladnim dogajanjem v MD Medicina niso seznanjeni, je dodal in poudaril, da so imeli tudi drugi izvajalci v zdravstvu možnost opraviti dodatne operacije.