Ne da se napisati niti, da je bilo že konec, še preden se je dobro začelo. Maribor je trdo, boleče in kruto na največji tekmi sezone spoznal, kako je, ko igraš proti najboljšim, najhitrejšim, najdražjim. In se take tekme, še bolj pa tekmeca najprej ustrašiš, nato pa ga po hitro prejetem golu lahko le še spremljaš s (straho)spoštovanjem. Kar pa najbrž zares skeli, je dejstvo, da se je sinočnja sedmica – četudi proti petkratnim evropskim prvakom – zgodila doma. V Ljudskem vrtu. Liverpool je razkazal Mariboru, kakšen talent ima v trojčku Salah, Firmino in Coutinho.

Uštel se je Darko Milanič, ko je v primerjavi s tekmo v Sevilli vseeno poskusil z bolj ambiciozno postavo, vtaknil Martina Kramariča v bolj potentno sredino kot Aleksa Pihlerja za zadržano, varnejšo različico. Ampak saj to ni bil edini razlog, da jih je Maribor že do polčasa pokasiral štiri. Ko gre v ligi prvakov tako zares, kot je šlo po uvodnih remijih Liverpoolu, se vsaka napaka, slaba podaja Vilerja ali omahovanje Kabhe ne samo kaznuje, temveč se kaznuje za lekcijo. »Zaradi tako hitrega zadetka nam ni uspelo pokazati, kar smo si želeli,« je lahko povlekel Darko Milanič.

Vratolomna preigravanja ter vtekanja in rezultat je bil izpisan: ena (Firmino), dve (Coutinho), tri (Salah), štiri (Salah). Večinoma je šlo po gostujoči desni, kjer sta se Mitja Viler in Marko Šuler nadihala ob izjemnem in povrhu razpoloženem Mohamedu Salahu. Ni samo zabil dva gola, z Jamesom Milnerjem sta zlahka iskala in našla prostor za hrbtom mariborske obrambe, ki sta jo z mrežo nemočnega Jasmina Handanovića vred duhovito razparala Roberto Firmino in Philippe Coutino.

»Slabo smo začeli, psihološki moment je odigral svoje, kot da bi se ustrašili tekme,« je pravilno ugotavljal Saša Gajser med polčasom. Z izjemo Marcosa Tavaresa ni bilo nikogar, ki ne bi dajal vtisa, da bi se rad čim prej rešil žoge. Ker Liverpool nima želenih rezultatov v prvenstvu in se je opekel v Moskvi, kjer Spartak s petardo Sevilli kaže zobe v skupini E, je bil drugi polčas enako kvalitetno (pre)krut. Da je Roberto Firmino na podajo Philippa Coutinha zabil z glavo, Alex Oxlade - Chamberlain in Trent Alexander - Arnold pa v izdihljajih že (pre)hitro dobljene tekme, je bizarni kompliment in okrutno prekletstvo za Maribor, ki je »nabasal« na rdeče v najslabšem možnem času. V tretjem krogu, ki so ga vijoličasti že obakrat prej visoko izgubili z Laziem v Rimu (1999, 0:4) in Chelseajem v Londonu (2014, 0:6).