Letošnja zima bo za občane in obiskovalce prestolnice, ki se po mestu radi brezplačno zapeljejo s katerim od električnih kavalirjev, še udobnejša. V javnem podjetju Ljubljanski potniški promet (LPP) so se namreč odločili, da floto petih zelenih kavalirjev okrepijo s še enim okolju prijaznim električnim vozilom.

55 tisočakov za zastekljeno vozilo

V podjetju LPP imajo zdaj že šest kavalirjev, prvo tovrstno električno vozilo pa so vozniki – kavalirji v kavalirjih – na mestne ulice zapeljali leta 2008. Šesti kavalir, za katerega so v podjetju odšteli 55.000 evrov (brez DDV), je zastekljen in zato prilagojen za vožnjo v hladnih zimskih dneh. Do zdaj sta pozimi po mestnem središču hkrati vozila dva zaprta kavalirja, letos pa bodo po območju za pešce v starem mestnem jedru prvič zapeljali trije zaprti in ogrevani kavalirji hkrati, medtem ko bo eno odprto vozilo rezerva v primeru morebitne okvare katerega od zastekljenih kavalirjev.

Prepeljali 1,2 milijona potnikov

Do danes so z okolju prijaznimi vozili prepeljali že več kot 1,2 milijona potnikov, o nakupu dodatnih vozil pa za zdaj v podjetju še ne razmišljajo. »Vozni park kavalirjev trenutno zadovoljuje potrebe občanov. V poletni sezoni v pešconi obratujejo štirje kavalirji, pozimi pa bodo vozila tri zaprta vozila. Če bi se pojavile dodatne potrebe po kavalirjih, na primer zaradi širitve območja za pešce, bi vozni park širili glede na potrebe,« so pojasnili v LPP.

Novi kavalir je potnike testno prevažal že v poletnih mesecih, minulo soboto pa ga je podjetje LPP uporabnikom tudi uradno predstavilo. Na Kongresnem trgu je namreč potekal osmi ECOmeet, srečanje ekoloških vozil in predstavitev sodobnih tehnologij.