Miši in podgane so sila hvaležne živalce. Prav nič izbirčne, saj oglodajo vse, v kar lahko s svojimi zobmi zagrizejo. Na tak način ohranjajo svoje zobe kratke in ostre, poleg tega pa si priborijo dostop tudi do mest, kamor želijo priti.

Razvit oster vonj

Ker imajo razvit izrazit vonj, ne potrebujejo veliko časa, da najdejo prostor, kjer shranjujemo hrano, ozimnico. V prostor se lahko pritihotapijo tudi skozi majhne špranjice, ki jih zelo težko opazimo. Z grizenjem električnih žic in plinskih cevi spravljajo v nevarnost človeška življenja, saj lahko povzročijo požare ali uhajanje plina. Glavna nevarnost miši in podgan pa je, da so med pomembnejšimi prenašalci mnogih zdravju škodljivih organizmov. Kadar se nam naselijo v prostor s hrano, njihovo prisotnost in gostijo opazimo šele takrat, ko zasledimo njihove iztrebke, odpadke ali ostanke gnezda. Pogrizeno hrano v shrambi takoj odvržemo, saj je okužena in ni več užitna. Primerna ni niti za naše domače hišne ljubljenčke.

Vse bolj izbirčne požrešnice

Ko se nezaželeni glodalci znajdejo v polni shrambi, kašči, skednju ali skladišču, se ne lotijo le ene stvari. Ker hrano radi pokušajo, preverijo prav vse, kar se jim ponuja. In tako se lahko zgodi, da nam v le nekaj dneh, če nismo pozorni, uničijo vso ozimnico. Da bi to preprečili – žal se ne moremo zanesti na domačega ali sosedovega mačkona –, jim moramo ponuditi tako poslastico, zaradi katere se bodo pripravljeni odpovedati vsem drugim dobrotam. Kar nekaj raziskav je pokazalo, da imajo zelo dobro razvit okus. Da hrano znajo ločiti med sabo, ravno tako so izbirčni in jih ne pritegne prav vsaka stvar. Tako jim gre zelo v slast sladka in kalorična hrana, še bolj vlažna. Sploh pa se ne morejo upreti pšenici.

Boj z nepovabljenimi gosti

Vreč s semeni in hrano za ljubljenčke, ki jih hranite zunaj doma, ne imejte pri tleh, če ne gre drugače, jih dajte v kovinske kante za smeti in jih dobro zaprite. Če imate ptičje hišice ali sadna drevesa oziroma takšna, na katerih rastejo oreščki, vsak dan s tal poberite vse plodove, sicer bodo imele podgane pri vas pravo gostijo.

Zelo aktivno je tudi na področju razvoja sredstev za zatiranje miši in podgan. Podjetja se pri tem vse bolj osredotočajo na naravne in učinkovite rešitve v boju proti škodljivim glodalcem in ne želijo zastrupljati ljudi, domačih živali in okolja. Plod dolgoletnih raziskav obnašanja in metabolizma glodalcev je pripeljal do tega, da imamo že na razpolago naravne in varne rešitve zatiranja miši in podgan brez agrokemikalij, tako v Evropi kot tudi Sloveniji. Delovanje naravnih vab cilja prav na posebnost metabolizma, ki ga imajo glodalci. Po zaužitju pelet se pri miših in podganah poruši mehanizem za absorpcijo vode, ki je pri teh živalih edinstven. Mrtvih podgan nikoli ne prijemajte z roko – tako one kot njihovi paraziti namreč prenašajo številne nevarne bolezni. Uporabite lopato ali klešče. Podgano položite v plastično vrečko in jo dobro zaprite, nato pa vrzite proč.