Šport, ki se zagotovo lahko pohvali z najdaljšo tradicijo, je tudi letos h gradu Mokrice privabil nekaj manj kot 80 igralcev. Med tistimi, ki so se odzvali povabilu na tradicionalni Dnevnikov golf turnir, ta je potekal v organizaciji Dnevnika in Profesionalnega združenja za golf Slovenije (PGAS), smo vnovič pozdravili znane obraze iz gospodarstva, vedno več je tudi učiteljev golfa.

Med profesionalci tudi dve ženski

Osemnajst ekip so tudi tokrat sestavljali po en profesionalni in trije amaterski igralci. Na zeleni podlagi so igrali igro »shamble«, kar pomeni, da je vsak član ekipe izvedel začetni udarec na vsaki luknji. Igralci so skupaj izbrali najboljšo žogico, nato pa je s tistega mesta vsak igral s svojo žogico do konca luknje. Letos smo z veseljem pozdravili tudi dve mladi perspektivni igralki golfa, Urško Orehek in Nastjo Banovec, ki sta v letošnjo sezono vstopili med profesionalki (playing-pro). »Povabilu, da zaigram na današnjem Pro-Am turnirju, sem se z veseljem odzvala. Navsezadnje je igrišče v moji bližini, čeprav sem 'doma' na golf igrišču Otočec,« nam je zaupala Novomeščanka Nastja Banovec. »Med profesionalne igralke sem prestopila aprila, ko sem dobila povabilo na prvi turnir v Francijo. Po končani fakulteti je bilo pričakovati ta prehod, hkrati pa to pomeni odlično priložnost za mojo športno kariero.« Na vprašanje, kako je bilo vstopiti v čevlje profesionalke, se je simpatična sogovornica le nasmejala. »Priznam, da me je bilo sprva strah, da bodo dekleta zelo zagrizena, bojevita. A so prijazna, v ekipi vlada pravi ekipni duh. Med treningom in na turnirjih se podpiramo in res lahko rečem, da uživam,« je povedala sogovornica, ki je na igrišču pri Mokricah prevzela vodenje ženske ekipe, sestavljene iz tekmovalk Renate Primec, Saše Faganel Ilčenko in Liljane Batič.

Druženje in želja po zmagi

Med redne udeležence našega golf turnirja lahko štejemo tudi Jurija Čoha, ki se je z golfom srečal pred desetimi leti, leta 2011 pa je bil sprejet v PGA Slovenija. »Igrišče pri Mokricah velja za izredno zahtevno, zato pomeni dodaten izziv pri igri. Poleg prikrite želje po zmagi, ki jo ima vsak udeleženec, pa bom današnji turnir izkoristil za prijetno druženje, saj sem tokrat v vlogi učitelja, vodje ekipe. Poleg tega nam je vreme danes res naklonjeno.«

Zato pa drugi tekmovalci niso skrivali svoje tekmovalnosti. Tako smo k pogovoru povabili finančnega svetovalca Mitjo Glavnika. »Golf je zagotovo igra, kjer lahko spoznaš svojega soigralca. Igro in odzivanje, ki se razvije med igranjem na zelenici, navadno prenese tudi v posel,« pove sogovornik, ki je tudi eden od zvestih sponzorjev Dnevnikovega Pro-Am golf turnirja. »Namesto sodelavcev sem tokrat v ekipo povabil naše vlagatelje, v pomoč pa nam bo zagotovo tudi mladi reprezentant Luka Braz,« je povedal sogovornik, ki ni skrival želje bo boju in dobrem rezultatu. Na koncu so zadovoljno stopili na stopničke in slavili neto ekipno 2. mesto.

Navdušenja nad samim vzdušjem, ki je vladalo na posestvu okoli mokriškega gradu, ni skrival niti mladi golfist Luka Čeh. »Preprosto čudovito je danes. Kakšno luknjo smo res slabše končali, a nam je po odlično odigrani deveti luknji igra stekla. Sploh pa je današnja ekipa res vrhunska,« je med kratkim odmorom dogajanje na zelenici komentiral Čeh. Z ekipo, ki jo je sponzoriral Šport in Wellness center Harmonija Mengeš, se je na koncu večera veselil bruto ekipne zmage. Zmaga je dan polepšala tudi Urši Orehek, za katero je bil to prvi turnir po nekajmesečnem premoru zaradi poškodbe. »Vzdušje pri Mokricah je bilo zaradi odlično urejenega igrišča in vrhunske organizacije Dnevnika in PGA Slovenija odlično. Moja ekipa je pokazala bojevito igro, predvsem pa veliko sproščenosti in dobre volje. Imeli smo se izvrstno! Želimo si še več podobnih turnirjev,« pa je po končanem turnirju zmago in celodnevno dogajanje komentirala 24-letna Orehkova, nekoč članica reprezentance, danes profesionalna igralka, ki trenira pod vodstvom Uroša Gregoriča.

Zahtevno igrišče z dolgo tradicijo

Golf je od nekdaj veljal in seveda še vedno velja za enega izmed najpriljubljenejših, lahko rečemo tudi najplemenitejših športov na svetu. V Sloveniji, kjer imamo 16 igrišč, igra od 5000 do 6000 Slovencev. Številka ni natančna, saj nekateri igralci niso včlanjeni v Golf zvezo Slovenije. »Ljudje iščejo turnirje, kjer amaterji igrajo s profesionalnimi igralci, nekateri celo s svojimi učitelji. Današnji turnir velja za izredno kakovosten, navsezadnje je prisotnih 18 profesionalcev, veliko je tudi vrhunskih amaterskih, rekreativnih tekmovalcev,« je komentiral Uroš Gregorič, podpredsednik PGA Slovenija. Pri tem ni pozabil omeniti številnih aktivnostih, ki jih učitelji in PGA Slovenija izvajajo za promoviranje športa, predvsem pa dela z mladimi. V ta namen so tudi letos zbirali prostovoljne prispevke za razvoj mladinskega golfa.

Zabavno in tudi družabno

Med peščico gledalcev, ki so dogodek spremljali s klubske terase, smo prisedli k Boštjanu Ruehu, direktorju podjetja Panna, ki je že tradicionalno podarilo nagrado (tiskalnik) igralcu, ki je žogico s terase najbolj približal zastavici. In čeprav je šport del njegovega življenja, ga še niso zasrbeli prsti, da bi prijel za golf palico. »Igram nogomet in tenis. Dokler bom zmožen to igrati, si predvsem časovno ne morem privoščiti še golfa,« je pojasnil Rueh in v smehu pripomnil, da je za golf še premlad. »Ko oziroma če se bom odločil igrati golf, bom to počel resno. In za to bom potreboval tudi veliko več časa, kot ga imam zdaj.«

Streljaj od terase pa smo proti koncu turnirja med igro z vnukinjo zmotili Draga Gasparija, ki smo ga že zjutraj pogrešali na startni listi. »Izredno mi je žal, da ne igram, vendar nisem zdržal, da ne bi prišel vsaj na druženje. In pogledat, ali je ekipi uspelo ubraniti lansko zmago,« je povedal Gaspari in omenil nerodno poškodbo, strgano stegensko mišico, ki jo je staknil med igranjem golfa. »Res se sliši smešno in nenavadno, vendar mi je na turnirju spodrsnilo na mokri travi in namesto da bi padel, sem se skušal obdržati na nogah, zaradi česar se mi je strgala mišica,« je povedal sogovornik. Ni skrival navdušenja nad vztrajnostjo petletne Iamare, ki je tokrat prvič držala palico v rokah.

In ko se je dan počasi prevesil v večer, so dobro razpoloženi udeleženci, nekateri tudi s priokusom slabega udarca, ob koncu ponovno pohvalili, da je tudi tokrat turnir potekal v odličnem vzdušju. Poleg vrhunske pogostitve, za katero so poskrbeli kuharji grajske restavracije, sta večer popestrila odlična lokalna glasbenika iz bližnjih Brežic, Maja Weiss in Robi Petan.