Ste vedeli, da prestolnica Rim že več kot dve tisočletji velja za središče sveta? Jedro krščanstva, umetnosti in kulturnozgodovinskih znamenitosti vsak dan privablja na tisoče obiskovalcev z vsega sveta. Obvezna postaja so največji muzej na svetu – Vatikan, mestece in država obenem, ogromno svetlobno okno Panteon, skupek ruševin Rimski forum in največji še stoječi amfiteater Kolosej.

Privrženci visoke mode, oblikovanja in tehnologije boste prišli na svoj račun v glavnem italijanskem industrijskem, poslovnem in finančnem središču Milanu, tudi glavnem mestu pokrajine Lombardije. Po poteh Romea in Julije se boste sprehodili po idilični in umetnosti polni Veroni, uvrščeni na Unescov seznam svetovne dediščine. Ogledi rimskega amfiteatra, rimskega gledališča, slavoloka Porta dei Borsari, del vrat rimskega mesta Porta Leoni, ogromne gotske cerkve Santa Anastasia ter baziliki San Zeno in San Lorenzo so tukaj obvezni.

Zaljubljenci morate nujno doživeti lepote Benetk. Raziskovanje svetovno znanih kanalov, mostov in ozkih uličic vas ne bo pustilo ravnodušnih. Čudovitih palač se boste nagledali ob štirikilometrski glavni mestni žili Canale Grande. Očaral vas bo most Rialto, na katerem so idilične trgovinice s spominki in velja za eno največjih beneških atrakcij.

Idilično toskansko pokrajino, nepozabne muzeje in slovite florentinske spomenike boste okusili v toskanskem glavnem mestu Firence. Tam so svoj dom našli največji umetniki 2. tisočletja.

Na hrupna veseljaška letovišča in plaže boste naleteli tako v Riminiju kot na romantičnih Siciliji, Sardiniji in Elbi. Največje italijansko jezero Garda je cilj rekreativcev in športnikov z vsega sveta, prav tako med »morate doživeti« sodijo čudoviti Dolomiti – tako poletni pohodniški kot zimski smučarski užitki. Mimogrede, Mont Blanc s svojimi 4810 metri nadmorske višine velja za najvišjo goro Alp in Evrope.

Do večnega mesta v sedmih urah

Eden največjih užitkov je za Italijane zagotovo kulinarika. Spada med najboljše na svetu. Ne le izvrstni siri, delikatese in mesnine, pice, špageti po bolonjsko, tiramisu, maskarpone, rikota in druge dobrote, prav vsaka pokrajina ponuja svoje specialitete. Najbolje je, da se prepustite priporočilom gostiteljev in uživate v izbranih okusih.

Še nečesa ne gre pozabiti ob obisku Italije – nikar se ne odrecite izvrstni jutranji kavi, opoldanskemu kapučinu, kozarčku chiantija ali pokušnji katerega od izvrstnih italijanskih aperitivov.

Do italijanskih biserov boste najhitreje prispeli z letalom. Na voljo so redne letalske linije iz Ljubljane v Rim ali iz Trsta v Rim. Na AMZS lahko najdete vse najpomembnejše informacije glede avtomobilskih prevozov, prijetne vožnje pa ponujajo tudi Slovenske železnice. Z ljubljanske avtobusne postaje lahko vsak dan z avtobusom potujete do tržaške železniške postaje in naprej s hitrimi vlaki Le Frecce. Do Rima prispete že v sedmih, v Milanu ste v dobrih šestih urah. Na voljo je tudi vlak do Opčin, kjer je mogoče prestopiti na avtobus do Trsta.

Kakor koli, Italijo je vredno okusiti v prav vseh letnih časih, le poleti, ko se znajo temperature zraka povzpeti precej prek 40 stopinj Celzija, se raje odrecite raziskovanju njenega juga. In ne pozabite – tudi zaradi gostoljubnosti in prijaznosti gostiteljev se boste tja zagotovo želeli vrniti. Kot prijatelji. Benvenuti in Italia!