Slovenski tenis bo imel tretjič v zgodovini svojo predstavnico na sklepnih teniških mastersih najboljše svetovne osmerice. Vselej med dvojicami. Letos bo od 22. do 29. oktobra v Singapurju nastopila 31-letna Andreja Klepač, ki si je priborila vozovnico s 35-letno Španko Mario Jose Martinez Sanchez. Pred Primorko sta slovenski tenis na mastersih zastopali Tina Križan in Katarina Srebotnik.

Slovensko-španska dvojica, ki sodeluje od začetka letošnje sezone, si je vstopnico za Singapur priborila z zmago na močnem teniškem turnirju v Tokiu. »Glede na to, da z Mario ne bova nosilki, bova v prvem krogu igrali proti zelo močnima tekmicama. Zase lahko rečem, da z nestrpnostjo pričakujem svojo prvo udeležbo na zaključnem mastersu. V nasprotju z Mario, ki je bila pred osmimi leti med dvojicami že zmagovalka mastersa. Zelo sem motivirana. Tekmice naju dobro poznajo in vedo, da sva v drugem delu sezone v odlični formi ter da lahko premagava vsak par,« sporoča Andreja Klepač.

Optimistično se bo jutri odpravil na dolgo pot v Singapur tudi Primož Starčič, ki je v različnih funkcijah z Andrejo Klepač dočakal že polnoletnost. »Andreja in Maria sta potrebovali malce več časa, da sta se uigrali. Prvi vrhunec sta dosegli v New Yorku, kjer sta na poti do četrtfinala premagali najboljšo dvojico Ekaterina Makarova-Elena Vesnina. Verjamem, da bi lahko bili v ZDA še uspešnejši, a so se z njima poigrali organizatorji. Po večerni zmagi v osmini finala so namreč določili, da gresta naslednji dan prvi na igrišče. Bili sta utrujeni in izčrpani,« je prepričan Starčič.

V čem je skrivnost uspešnosti slovensko-španske teniške dvojice? »Andreja kot ena najboljših teniških igralk na osnovni črti z močnimi udarci vrši pritisk na tekmice pri prvi in drugi žogi. Maria s prefinjenim občutkom spretno izkorišča slabo vrnjene žogice, hkrati pa lahko vselej menja tempo in moč žogic. Verjetno sta prav zaradi različnega sloga igranja potrebovali nekaj več časa, da sta se uigrali, zdaj pa sta postali odličen par. Verjamem, da bosta svoje kvalitete pokazali tudi v Singapurju,« odgovarja Starčič.

Prvi dvojici, ki sta si že sredi avgusta zagotovili nastop med najboljšimi osmimi pari na svetu, sta bili Martina Hingis-Chan Yung-jan in Ekaterina Makarova-Elena Vesnina. Kot zadnji sta se v Singapur uvrstili Andreja Klepač in Maria Jose Martinez Sanchez, ki sta med vsemi dvojicami odigrali največ turnirjev. Za zdaj ima po odpovedi dveh parov (Američanka Bethanie Mattek - Sands in Čehinja Lucie Hradecka sta poškodovani) zagotovljen nastop sedem ženskih dvojic, medtem ko bo osmi par znan tik pred zdajci.